Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с

...
Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Приехме оферта за танкер от САЩ през октомври

" Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с полутечен газ в Турция през октомври ". Това разгласи министърът на енергетиката Росен Христов.

Днес в 18:00 часа изтече срокът, в който България трябваше да отговори на доставчика " Шениър " дали желае седемте танкера с полутечен природен газ от Съединени американски щати, които бяха контрактувани от кабинета " Петков ". Преди това служебното държавно управление изиска пролонгация, само че в четвъртък от американската компания отхвърлиха отсрочване.

" Преговорите за намиране на
слотове бяха извънредно тежки и желая да изкажа специфични благодарности на сътрудниците от Турция и особено на заместник-министъра Байрактар, тъй че с общи старания успяхме да осигурим слота за разтоварване ", сподели служебният министър.

Правителството не е намерило
слотове за ноември и декември, на цени, които да вършат доставката стопански преференциална, разясни Христов.

" От тук нататък ще насочим напъните си за сключване на средносрочни контракти, с цел да осигурим тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни тормозят, тормози ни цената и систематичното ѝ повишение. В момента получаваме газ на цени над 300 лв. за мегават час, което е гранично за множеството компании в промишлеността и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е мъчно да се поеме от някои компании ", регистрира Христов, уточнявайки, че цената е по-близка до горна граница от 400 лева на мегават час.

" Месец октомври не е гарантиран. Танкерът, който ще бъде разтоварен в Турция ще задоволи, почти, една трета от потребностите, азерският газ ще обезпечи още една трета. Остава да договорим останалата една трета от доставките, както и доставките за ноември и декември ", добави Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР