Успях да избягам от това място, смее се нервно Назми

...
Успях да избягам от това място, смее се нервно Назми
Коментари Харесай

Forest City – призрачният китайски град за 100 млрд. долара

Успях да избягам от това място ", смее се нервно Назми Ханафия.

Преди една година 30-годишният IT инженер се мести във Forest City, просторен жилищен комплекс, издигнат от китайци в Джохор, в Южна Малайзия. Той наема апартамент с една спалня в жилищен блок с аспект към морето. След шест месеца му е писнало - не е желал да продължава да живее в това, което назовава " нереален град ", написа BBC.

" Не ми пукаше за депозита ми, не ми пукаше за парите. Просто трябваше да се махна. Побиват ме тръпки, даже единствено като помисля. Тук е самотно - единствено ти и твоите мисли ", споделя той.

През 2016 година най-големият китайски строителен бизнесмен Country Garden показа Forest City - мегапроект на стойност 100 милиарда $ в границите на самодейността " Пояс и път ". По това време взривът на китайските парцели е в разгара си. Строителните бизнесмени заемаха колосални суми, с цел да строят както в страната, по този начин и в чужбина за купувачи от междинната класа. В Малайзия проектът на Country Garden е да построи екологичен метрополис с голф игрище, аквапарк, офиси, питейни заведения и заведения за хранене. Компанията твърди, че Forest City в последна сметка ще бъде дом за близо един милион души.

Осем години по-късно той е безплодно увещание, че не е належащо да сте в Китай, с цел да усетите последствията от рецесията с недвижимите парцели. Понастоящем са издигнати едвам 15% от целия план, а съгласно последните оценки е заета малко над 1% от общата повърхност. Въпреки че е изправена пред задължения в размер на близо 200 милиарда $, от Country Garden декларират, че са " оптимистично настроени ", че целият проект ще бъде приключен.
Тук е злокобно
Forest City е разгласен за " желан парадайс за цялото човечество ". Но в реалност той е ориентиран към вътрешния китайски пазар, като предлага на амбициозните опцията да имат втори дом в чужбина. Продажните му цени са недостъпни за множеството елементарни малайзийци. За китайските купувачи парцелът съставлява инвестиция, която може да се отдава чартърен на малайзийци, като Назми, или да се употребява като ваканционен дом.

В реалност изолираното местонахождение на Forest City - издигнат на възобновени острови, надалеч от най-близкия огромен град Джохор Бахру - отблъсква евентуалните наематели и му печели славата на " Град на призраците ".

Честно казано, това е ужасно. Имах огромни упования за това място, само че това беше толкоз неприятен опит. Тук няма какво да се прави ", споделя Назми.

Forest City сигурно излъчва странна атмосфера - чувството е за зарязан ваканционен курорт. На безлюдния плаж има изоставена детска площадка, ръждясващ ретро автомобил и може би подходящо, бяло бетонно " стълбище към нищото ". Край водата има табели, които предизвестяват да не се плува поради крокодилите.

В особено издигнатия за задачата търговски център доста от магазините и заведенията за хранене са затворени - някои от обектите са били просто пустеещи строителни площадки. Като халюцинационен щрих има празно детско влакче, което прави безкрайни обиколки към комерсиалния център, до момента в който звучи песничка на китайски език.

В съседство, в шоурума на Country Garden, има голям модел на град, който демонстрира по какъв начин би изглеждал приключеният Forest City. На щанда за продажби седят няколко отегчено изглеждащи чиновници - надписът над тях гласи: " Скъпи другари, това е Forest City, където щастието в никакъв случай не свършва ".

Най-голямата атракция тук е безмитната зона. На плажа ще откриете купчини изхвърлени бутилки от алкохол и локални пияници, които обезпечават някакво човешко присъствие  тук. Когато падне нощта, Forest City се трансформира в злокобен контур. В големите жилищни блокове, които се извисяват над комплекса, има стотици жилища, само че доста малко от тях са с включени светлини. Трудно е да се повярва, че някой в действителност живее тук.

Мястото е злокобно. Дори денем, когато излезеш от входната си врата, коридорът е мрачен ", споделя Джоан Каур, един от дребното поданици на града.

Тя и брачният партньор ѝ живеят на 28-ия етаж на един от небостъргачите - те са единствените на целия етаж. Подобно на Назми, те са наематели и също като него възнамеряват да изоставен допустимо най-скоро.

" Съжалявам за хората, които в действителност са вложили и са си купили жилище тук. Ако би трябвало да потърсите в Гугъл " Forest City ",  не е това, което виждате тук през днешния ден. Това би трябвало да е планът, който беше обещан на хората, само че не е това, което е ", споделя тя.

Социалните медии оферират някои непотвърдени данни. Под пост, в който се възхвалява градежът, един покупател от провинция Ляонин споделя:

" Това е доста подвеждащо. Сегашният Forest City е нереален град. В него няма никакви хора ". В други мнения се пита по какъв начин могат да получат назад парите за парцела си.
Трудна продажба
Подобно отчаяние се усеща в цялостен Китай, където пазарът на парцели е в безпорядък. След години на безотговорно кредитиране на строителните бизнесмени, държавното управление се притесняваше от формиране на балон и през 2021 година наложи строги ограничавания.

Къщите са за живеене, а не за спекулации ", беше мантрата на китайския президент Си Дзинпин.

Вследствие на тези ограничения огромните компании изчерпаха парите си, с цел да завършат големи планове. През октомври Country Garden беше принудена да се откаже от два плана в Австралия, като продаде незавършено строителство в Мелбърн и друго в Сидни.

Местните политически фактори също способстваха за актуалната обстановка във Forest City. През 2018 година тогавашният министър-председател на Малайзия Махатхир Мохамад ограничи визите за китайски купувачи, като се базира на възражението си против " град, издигнат за чужденци ".

Някои анализатори сложиха под въпрос разумността на построяването на мегапроект в страна, чиято политическа и икономическа среда е нестабилна. Сегашното държавно управление на Малайзия поддържа плана Forest City, само че за евентуалния покупател не е ясно какъв брой дълго ще продължи това и доколко.

Други непредвидени проблеми, като да вземем за пример рестриктивните мерки за пътешестване по време на пандемията и контролът върху това какъв брой пари могат да харчат китайските жители в чужбина, попречиха плановете в чужбина, стартирани от колоси като Country Garden.

Мисля, че евентуално са стигнали прекомерно надалеч и прекомерно бързо. Преди да стартирате сходен извънредно упорит план, най-важният урок, който би трябвало да научите, е да се уверите, че разполагате с задоволителен паричен поток ", споделя Тан Уи Тиам от KGV International Property Consultants.

Тази седмица най-задлъжнялата компания за недвижими парцели в света, Evergrande, бе изправена пред съда в Хонконг, където се организира чуване за разпродажба. В последна сметка китайската компания получи шестседмична пролонгация, с цел да се споразумее за погасителен проект с кредиторите си, защото съдията отсрочи чуването за седми път.

Country Garden упорства, че актуалната обстановка на китайския пазар на парцели е единствено " звук ", а малайзийската ѝ активност " върви както нормално ". Добавят също, че проектите за включване на Forest City в нова специфична икономическа зона сред Малайзия и прилежащ Сингапур демонстрират, че планът е " сигурен и постоянен ".

Но без достъп до парични средства е мъчно да се види по какъв начин планове като Forest City могат да бъдат приключени или по какъв начин ще привлекат хора да живеят там в скоро време. В момента парцелите, издигнати в Китай, са сложни за продажба.

" Това е обстановка, в която кокошката се разминава с яйцето. Строителят нормално разчита на предварителните продажби, с цел да финансира строителството. Но купувачите няма да вложат парите си, в случай че не са сигурни дали в последна сметка ще получат ключовете от жилището си ", споделя Евелин Данубрата от REDD Intelligence Asia.
Амбиция и действителност
Когато става въпрос за рецесията с недвижимите парцели в Китай, Forest City е типичен случай на упоритост против действителност. Възможно е някои локални фактори да са съдействали за актуалната обстановка, само че това е доказателство, че построяването на десетки хиляди жилища в средата на нищото не е задоволително, с цел да убеди хората да живеят там.

В последна сметка ориста на Forest City - както и на стотици други планове в цялостен Китай - зависи от китайското държавно управление. Миналия месец се появиха известия, че Country Garden е включена в предварителния лист на бизнесмените, които ще получат финансова поддръжка от китайското държавно управление, въпреки че степента на тази поддръжка към момента не е ясна. Малко евентуално е обаче хора като Назми да се върнат.

Определено идващия път ще предпочитам по-внимателно. Но съм благополучен, че напуснах това място - в този момент си върнах живота ", заключи той.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР