Успешното инвестиране е контраинтуитивно. За разлика, да речем, от екшън

...
Успешното инвестиране е контраинтуитивно. За разлика, да речем, от екшън
Коментари Харесай

Ето защо инвестирането не трябва да е забавно

Успешното вложение е контраинтуитивно. За разлика, да речем, от екшън филм, вие би следвало да желаете вашите вложения да бъдат допустимо най-скучни. И незабавно изяснявам за какво.

Идеалните фондове на днешните нестабилни пазари не са тези " секси технологии " или тези с нападателен напредък, а постоянни, предвидими уравновесени или фондове за систематизиране, които са добре диверсифицирани сред акции и облигации.

Редица изследвания демонстрират, че множеството вложители уцелват ужасяващ миг, когато става въпрос за покупка и продажба на взаимни фондове, и колкото по-нестабилен е фондът, толкоз по-лош е моментът, който избират. От тук идва и съветът на доста финансови анализатори, който най-вероятно сте чували " не се опитвайте да таймирате пазара ". Казано с други думи - " не се опитвайте да изберете най-хубавия миг за вложение на финансовите пазари "!

Една от аргументите за какво това е по този начин, е психическа. Инвеститорите се оправят по-добре в постоянни уравновесени фондове, тъй като не преследват представянето в собствен ущърб. " Не получавате FOMO-ефект (страх от това да изтървете момента), когато видите: " О, Боже мой, скочи с 60%, по-добре да вляза " ", споделя Ръс Кинел, шеф на отдела за проучване на мениджърите на Morningstar, имайки поради страха от пропускане. " И не е нужно да се паникьосвате ", когато уравновесен фонд с невисок риск падне със скромна сума ", добавя още специалистът, пред финансовото издание Barrons.

Внимавайте с волатилните индексни фондове

Един от методите да се проучва какъв брой добре или зле търгуват вложителите е да се изследва статистиката на Morningstar, наречена " възвръщаемост на вложителите ", която пресмята въздействието на входящите и изходящите парични потоци на фондовете, с цел да разкрие възвръщаемостта, която вложителите действително печелят от своите покупко-продажби. След това тези приходи на вложителите се съпоставят с стандартните стойности на приходите на фондовете.

Търговия в неверните моменти

Фондовете за уравновесено систематизиране имат най-малки пропуски в представянето, до момента в който фондовете за променливи браншове имат най-големи.
Morningstar Category 10-Year Investor
Return
10-Year Total
Return
Performance Gap (Percentage
Points)
Балансирани
фондове
8.65% 9.43% -0.77 Международни
акции
7.18 8.93 -1.75 Общински
облигации
2.33 3.54 -1.21 Секторни акции  9.59 13.84 -4.25 Данъчни облигации 2.41 3.58 -1.17 Американски акции 14.67 15.86 -1.19
Забележка: 10-годишна годишна възвръщаемост към дек. 31, 2021. Числата за разликата в успеваемостта може да не съответстват с разликите във възвръщаемостта заради закръгляване.

Източник: Morningstar

В последната част от годишен отчет, наименуван " Mind the Gap ", Morningstar откри, че през 10-те години, завършили на 31 декември 2021 година най-нестабилните категории едносекторни фондове за дялово присъединяване, като технология или сила, имаха най-голяма разлика сред това, което са произвели фондовете, и това, което са спечелили вложителите заради неприятната търговия, годишно 13,84% против 9,59% - 4,25 процентни пункта разлика.

По-диверсифицираните и по-малко волатилни фондове за акции имат надалеч по-тясна разлика от 1,19 процентни пункта сред възвръщаемостта на фонда и вложителя - 15,86% по отношение на 14,67%.

Най-малката разлика от всички обаче, беше в разпределените/балансираните фондове, разлика от 0,77 пункта сред възвръщаемостта на фонда и вложителя - 9,43% против 8,65%.

Нестабилни фондове за нападателен напредък като American Beacon ARK Transformational Innovation (тикер: ADNPX) и Morgan Stanley Institutional Discovery Portfolio (MACGX) илюстрират заплахите. И двата фонда набъбнаха с над 140% през 2020 година, защото вложителите бяха въодушевени от софтуерните акции, след което след това се сринаха през 2021-22 година Много вложители се включиха след скока. Фондът Morgan Stanley има скромни 4,7% петгодишна възвръщаемост на годишна база до 28 февруари, само че неговата петгодишна възвръщаемост за вложители е -11,5%. (Възвръщаемостта на вложителите се пресмята месечно вместо всекидневно.) Фондът American Beacon има сходна разлика: -19,7% петгодишна възвръщаемост на вложителите.

Интересното е, че облигационните фондове, които нормално не са променливи, имат по- огромна разлика във възвръщаемостта на вложителите от уравновесените фондове в отчета на Morningstar - 1,17 пункта за облагаемите облигационни фондове и 1,21 пункта за общинските облигационни фондове. Това се изяснява с обстоятелството, че сега, в който главницата на един облигационен фонд падне, вложителите се паникьосват и продават. От друга страна, при акциите те чакат известна волатилност.

" Инвеститорите във фондове за облигации нормално просто желаят да съберат доходността от своите облигации и не желаят нещо да се обърка с главницата на вложенията на техния фонд ", споделя Кинел. " Но не става по този начин ".

Фондовете за систематизиране оферират щастлива среда за вложителите сред акции и облигационни фондове, защото те са склонни да се държат по-добре, когато облигациите или акциите не се показват изключително добре. Много фондове за систематизиране са " фондове за целева дата ", които вложителите купуват посредством постоянни автоматизирани вноски в своите пенсионни проекти. Тези фондове разпределят активи в акции и облигации въз основа на предстоящата дата на пенсиониране на вложителя. Купуването на средства на постоянни шпации - по този начин нареченото осредняване на разноските в долари - не разрешава наинвеститорите да купуват единствено при пикове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР