Успешно приключване на двете програми: „Интегрирано управление на морските и

...
Успешно приключване на двете програми: „Интегрирано управление на морските и
Коментари Харесай

Екоминистерството отчете успешно изпълнение на две от програмите с 38 проекта


Успешно привършване на двете стратегии: „ Интегрирано ръководство на морските и вътрешни води “ и „ Биологично многообразие и екосистеми “ отчте екипът на екомиинстерството. Общия бюджет на двете стратегии в размер на 18,8 млн. евро обезпечи Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2009-2014 година, благодарение на държавните управления на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Изпълнени са 38 плана в границите на стратегиите.

Във форума във връзка приключването на двете стратегии взеха присъединяване ръководителят на парламентарната комисия по околната среда и водите в Народно събрание Ивелина Василева, представители на донорите, на българското държавно управление и на партньорски организации от трети страни.

„ Чрез осъществяването на двете стратегии Министерство на околната среда и водите сполучливо ръководи резистентен механизъм за използване на предпочитани национални и европейски екологични политики. Министерство беше подкрепено при използването на политиката за ръководството на водите и в частност: интегрирано ръководство на ресурсите от морски и вътрешни води, обстоен мониторинг на морските води, с постигнатите резултати част от плановете способстваха за актуализиране на стратегиите от ограничения, заложени в Плановете за ръководство на речните басейни “, уточни в словото си министър Димов. Поставено е началото на система за ранно предизвестие за риска от наводнения в някои от уязвимите региони.

По двата плана бяха направени изследвания за допълнение на Плановете за ръководство на речните басейни. Извършени бяха морски експедиции за оценка на положението на морската среда. Бяха изследвани разнообразни морски и сладководни организми – биоиндикатори за химическото замърсяване на Черно море, река Дунав и други сладководни басейни. Чрез работата по плановете беше оценена сигурността на морските и сладководни организми като хранителен запас. Установени бяха разпространяването, биологичните характерности и запасите на някои морски нерибни запаси със стопанско значение и са взети ограничения за ръководството им.

Над 600 доброволци бяха подготвени по наблюдаване на биоразнообразието и въвеждането на данни в осведомителната система за биоразнообразие. Беше създаден и интегриран нов модул за инвазивните типове и екосистемните услуги в националната осведомителна система за наблюдаване на биоразнообразието. Национална методология за биофизична оценка на екосистемите у нас и за представяните от тях услуги бе създадена с триумф. По нея бяха картирани и оценени деветте вида екосистеми в България в сходство със Стратегията за биоразнообразие на Европейски Съюз 2020. „ Бяха създадени планове на стратегически и нормативни документи “, регистрира министър Димов. Той благодари на страните-донори за приноса в реализацията на основни екологични политики, за ползотворното съдействие с програмните сътрудници и за дейното присъединяване на всички бенефициенти.

Министерството на околната среда и водите награди в 9 категории най-ефективните и открояващи се планове, преизпълнили заложените цели в разнообразни области. За най-иновативен план беше отличено Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ за плана „ Интегрирана осведомителна система за поддръжка ръководството на бреговата зона “ (IISSCZM). За принос с най-значима социална изгода премията бе присъдена на община Бургас за плана „ Интегрирано ръководство на риска от наводнения в община Бургас “ (IMFR). Най-добро съдействие и работа при осъществяването на план са осъществили учените в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания по Българска академия на науките в работата си по „ Мрежата за инвазивни непознати типове в Югоизточна Европа - средство в поддръжка на ръководството на непознати типове в България “ (ESENIAS-TOOLS). В категорията „ С грижа към природата “ беше отличен РЕЦ за ЦИЕ-България за плана „ Оценка на комбинираните въздействия от Водноелектрическа централа върху екосистемите и екологичното положение на реките “ (ANCHOR). Най-добро взаимоотношение сред планове за взаимно реализиране на задачите на стратегии BG02/BG03 реализираха Института по океанология при Българска академия на науките и Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ за плановете „ Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води “ (MARLEN); „ Подобрен мониторинг на морските води “ (IMAMO); „ Проучвания на положението на морската околна среда и възстановяване на стратегиите за мониторинг, създадени според РДМС “ (ISMEIMP). С принос към развиването на доброволчески действия е Сдружението „ Български стопански конгрес “ за плана „ Екологичен мониторинг на р. Драговищица “ (RiverMon).

За най-хубав журналистически материал, обвързван с отразяване на Програми BG02 и BG03 бяха отличени BTV Media Group, а за максимален брой предавания на осведомителни известия в радио бе наградена Агенция „ Фокус “. В категорията „ Най-добра снимка “ наградата сграбчи Сдружението за запазване на дивата природа за плана „ Повишаване на потенциала на доброволците в Североизточна България за осъществяването на биологичен мониторинг” (MonNe), а за повсеместен принос към осъществяването на целите на Програмa BG02/BG03 бе наградено Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ за плана „ Интегрирана осведомителна система за поддръжка ръководството на бреговата зона “ (IISSCZM).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР