Успешно приключи процесът по доверено изграждане на изходния код, който

...
Успешно приключи процесът по доверено изграждане на изходния код, който
Коментари Харесай

Успешно приключи процесът по изграждане на изходния код на машините за вота

Успешно завърши процесът по доверено създаване на изходния код, който ще бъде конфигуриран на машините за гласоподаване за вота на 2 април, оповестиха от пресцентъра на Министерството на електронното ръководство (МЕУ). Довереното създаване се извърши от специалисти на Централната изборна комисия (ЦИК) и на изпълнителя на публичната поръчка – „ Сиела Норма “ АД.

На процеса участваха представители на ЦИК и политическите партии, регистрирани в регистъра на изборната комисия по смисъла Изборния кодекс. 

За да се подсигурява сигурността на софтуера на всяка машина, той се заключва с ключове, които се съхраняват в ЦИК, като отключването му е само допустимо със същите ключове, прецизират от министерството. 

След серия от процеси, сполучливо беше генериран и хеш кодът за машините, който следва да бъде еднакъв за всички устройства за гласоподаване. След практикуване на вота, хеш кодът се изписва и върху отпечатана електронна бюлетина на гласоподавателя, като наложително той би трябвало да съответствува с кода, разгласен от ЦИК и МЕУ. Именно това подсигурява, че софтуерът на машината е еднакъв с този, който е заверен от Министерството на електронното ръководство. За гласоподавателя това значи, че може да ревизира дали машината, на която гласоподава, е с верния програмен продукт или не, като съпостави генерирания през днешния ден хеш код с този, издаван от машината, на която гласоподава в изборния ден. Тази мярка е ориентирана към повишение доверието в средствата за машинно гласоподаване. 

В понеделник – 27 март 2023 година, от 10:00 часа, в предпазена среда, Министерство на електронното ръководство ще даде достъп до изходния код на машините. Достъп до него ще имат  представителите на записаните за присъединяване в изборите за народни представители на 2 април 2023 година партии и обединения, по смисъла на Изборния кодекс.

През миналата седмица в Министерството на електронното ръководство (МЕУ) бяха изтеглени шест машини за гласоподаване от общо 12 707, които да преминат през процес на засвидетелствуване и тестване. Те се тестват за сходството на техническите устройства за машинно гласоподаване с хардуерната част и хартията, която ще се употребява за печатане на бюлетината от машинно гласоподаване, дали дават отговор на функционалните условия, сложени в техническата спецификация на ЦИК и в Изборния кодекс, както и за сигурността на информацията в машините за гласоподаване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР