Успехът за изкореняване на Африканската чума по свинете се състои

...
Успехът за изкореняване на Африканската чума по свинете се състои
Коментари Харесай

Десислава Танева разкри как ще бъде изкоренена АЧС

Успехът за премахване на Африканската чума по свинете се състои само и единствено в общи и синхронизирани дейности на всички страни в света.

Това разгласи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри по време на Международна конференция на високо ниво на тематика: „ Бъдещето на международното произвеждане на свинско месо под опасността от Африканска чума по свинете “ в Берлин, оповестиха от пресцентъра на Министерството. По думите й, би трябвало да бъде направена синхронизация в законодателството на всички страни. „ Трябва да приемем одобрени единни стандарти за по-високи ограничения за биосигурност в свинекомплексите, както и нови правила за компенсации и репопулация. Целта е да отстраняваме спекулацията към цената на свинското месо и да създадем финансово виновни стопаните “, сподели още тя. Министър Танева посочи нуждата да бъдат разграничени следствията при домашната свиня и при дивите прасета.

Десислава Танева ще изнесе отчет в границите на "Зелена седмица " в Берлин

Тя добави, че географското състояние на страната ни допуска голям напън от навлизане на екзотични заболявания, нетипични за общността. „ Към 2019 година на територията на България са регистрирани 49 огнища при домашни прасета. Въпреки това обаче, в страната ни към момента има мощно развито свиневъдство ", сподели още тя. Земеделският министър разясни, че от 2018 година до в този момент е наранено 15 % от поголовието на свинете-майки в индустриалните ферми в България.

„ В Европа все още от навлизане на заболяването в 12 страни са регистрирани 3900 огнища, а засегнатите прасета са над 1 млн. Намалението на поголовието усилва цените на свинското месо на всички места и носи вреди за всеки поданик в общността. Това води до мощен капиталов напън в бранш свиневъдство “, разясни министър Танева.

Скок в цената на свинското поради африканска чума

Пред публицисти Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри разяснява, че все още от нахлуване на болестта на територията на България са евтанизирани 203 хиляди прасета. Изплатени са близо 70 млн. лева Те включват средства за компенсации на стопаните и разноски за действия по предварителна защита. Страната ни чака и съфинансиране от Европейската комисия. „ Към сегашния миг сме получили над 13 млн. евро и остават малко под 10 млн. евро, който ще ни бъдат възобновени “, посочи земеделският министър.

Откриха незаконно развъждане на свине край село Беглеж

Ако една страна е наранена от чума 3 години, тя изпада в извънредно рискова обстановка. В същото време остава задължението за отплата от налозите на европейския бюджет. Рисковете от преместване на заболяването са свързани с преноса на храна, в това време няма вътрешни граници, проблем е, когато проверяваш багажа на туристите. Това са елементи, които следва да се изчистят, с цел да може всички ограничения, които би трябвало да се вземат за профилактика, предварителна защита и битка с АЧС да могат гладко да бъдат прилагани. Сега, когато има 3 километрова зона към огнище, можеш да спреш достъпа до коли и хора, само че не можеш да направиш това на вътрешна граница в Европейски Съюз “, сподели още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР