Успехът в борбата с корупцията и хибридните заплахи в демократичния

...
Успехът в борбата с корупцията и хибридните заплахи в демократичния
Коментари Харесай

Какъв е опитът на САЩ в борбата с корупцията? Пред БНТ говори експертът по национална сигурност Шанти Калатил

Успехът в битката с корупцията и хибридните закани в демократичния свят е вероятен единствено в случай че държавните управления и гражданското общество работят в мрежа. Това сподели в особено изявление за " Светът и ние " Шанти Калатил, която до скоро беше заместник-помощник на координатора по въпросите на демокрацията и човешките права в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Тя пристигна у нас за присъединяване в огромна интернационална конференция по тези проблеми, проведена от Център за проучване на демокрацията.

Госпожо Калахил, Вие ръководихте създаването на първата антикорупционна тактика на Съединени американски щати при администрацията на президента Байдън? Какъв е ключът към оправянето с този проблем и по какъв начин се ползва в Съединените щати?

Много добър въпрос, благодаря ви, че ме поканихте да приказвам по тази значима тематика! Мисля, че при създаването на тактиката извадихме на напред във времето няколко основни правилото, няколко линии на деяние, които съгласно мен са универсални и използвани в по-широк проект към казуса. На първо място, потърсихме метод да модернизираме и координираме ресурсите на американското държавно управление за битка с корупцията. Вторият метод беше обвързван с битката с противозаконното трансгранично финансиране. Третият се концентрира по-специално върху търсенето на отговорност от корумпираните участници за техните практики. Четвъртият касае главно потреблението и укрепването на многостранната организационна конструкция против корупцията и последно - включихме всички принадлежности на дипломацията, а също и задгранична помощ за справяне с корупцията. За малко повече от година, откогато Съединени американски щати започнаха тази тактика, държавното управление и сътрудниците започнаха да ползват всички тези правила и мисля, че общите старания на интернационалната общественост ги направи още по-ефективни. Радвам се, че имах опция да съм тук и да беседвам с значими представители на гражданското общество и държавното управление по отношение на битката с корупцията в България.

Много постоянно политиците на висши позиции са част от корупционните практики, неотдавна имахме Катаргейт в Европа. Как Америка се оправя с този съответен проблем?

Справянето с корупцията би трябвало да тече както вътре в държавното управление, по този начин и и отвън него, само че знаете ли, това постоянно е доста мъчно. Правителството на Съединени американски щати се опита да затвори всички вътрешни малки врати, които разрешават нелегално финансиране и позволяват корупционни действия. Голяма стъпка беше, да вземем за пример, приемането на Закона за корпоративната бистрота в Съединени американски щати, което направи доста по-прозрачна действителната благосъстоятелност. Това е един от методите страните да се оправят с този сложен проблем.

Какви са последствията от съветската експанзия против Украйна в региона на сигурността и проникването на скрити хибридни закани и корупция? Кои страни са най-уязвими?

Незаконното навлизане на Русия в Украйна насочи светлината на прожекторите към тактиките на хибридна война. Важно е както да отблъснем експанзията, по този начин и да предоставим поддръжка на украинците в битката им против тази противозаконна инвазия, като в същото време държим под око по-широкия инструментариум за злонамерено въздействие. За страдание районът на Централна и Южна Европа са действителната цел на основна част от съветската хибридна война. Не би трябвало да отслабваме нашата зоркост и да отблъскваме тези практики, в това число дезинформацията.

Как западните демокрации би трябвало се борят с практики като вплитането на политическия и икономическия хайлайф в олигархични мрежи?

Очевидно това е толкоз бодлив проблем! Отчасти тъй като нашествието на Русия в Украйна сложи тези мрежи в светлината на прожекторите. Постигнахме голям триумф в сплотяването на интернационалната общественост и се обединихме към глобите против избрани играчи. И по тази причина считам, че надграждането върху този подтик е в действителност значимо, освен глобите, само че и използването им.

Ясно е, че не става въпрос единствено за Русия, само че и за това по какъв начин да изолираме всички тези корозивни капитали, които идват и от други властнически режими и целят да подкопаят политическия и икономическия суверенитет на демократичния свят?

Да, права сте. Не е единствено Русия. Но хубавото на въвеждането на някои от тези ограничения, като да вземем за пример прозрачността на действителната благосъстоятелност, е, че може да освети корупционните практики, на всички места по света. Независимо от какъв е източникът на парите или кои страни вземат участие. Тези превантивни ограничения и тактики за резистентност могат да оказват помощ да се оправим да вземем за пример с корозивния капитал от Китай или други режими.

Какъв е Вашият съвет към българското държавно управление, без значение кой ръководи, да отбрани страната от непозната интервенция в политиката и стопанската система?

Българският народ най-добре какво да изисква от своето държавно управление. Но бих споделила, че от световна позиция, в никакъв случай не е имало по-добър миг да се присъедините към другите страни в това изпитание. Има голяма инерция зад антикорупционните ограничения. Точно в този момент! Има доста политическа воля за справяне с тези проблеми. И защото можем да забележим директната връзка с националната сигурност, мисля, че е по-лесно да използван съответни ограничения, с цел да намерим решение. Какви тъкмо да са ограниченията - това оставям на вас българите и на специалистите, само че е добре България да се възползва от общия подтик.

Очевидно политическият хайлайф и гражданското общество не престават да си сътрудничат, да се управляват взаимно, с цел да предотвратяват хибридни офанзиви, и да управляват корупцията. Каква би била Вашата рекомендация?

Когато приказваме за напъните в битка с корупцията, най-лесно е да фокусираме нашите упования главно върху държавното управление. Но съгласно мен напъните би трябвало да включват и частния бранш, и гражданското общество. Да се основат мрежи от участници, освен в една съответна страна, само че транснационално или трансрегионално. Тогава се демонстрира същинската силата на тези мрежи, тъй като корупцията също работи посредством тези интернационалните противозаконни връзки. Само с общи, обединени старания можем да бъдем ефикасни и да покажем силата на гражданското общество.

Вие сте някогашен кореспондент, основан в Хонконг. През 2018 година написахте публикация, озаглавена „ Глобализация в китайски жанр ". Какво се промени през тези пет години? Струва ми се, че Китай от ден на ден се стреми да бъде основен фактор в световната политика.

Да, няма подозрение, че Китай е основен фактор в световната политика. И знаете ли, вярата ми е, че в действителност Китай би могъл бъде виновна заинтригувана страна. Има доста способи да следим дейностите на Китай в интернационалното пространство, изключително когато става въпрос за финансови мрежи.
Знаете че, когато става въпрос за демокрациите по света, те би трябвало да са наясно, че ще бъдат доста по-ефективни, в случай че работят дружно, тъй като властническите страни тъкмо това вършат - работят дружно, с цел да реализират своите цели. Демокрациите би трябвало да бъдат същински солидарни между тях и да си оказват помощ взаимно, изключително когато става дума за някои от напъните за битка с корупцията, за които говорихме.

И най-после не мога да се сдържа да Ви попитам - всички американски медии чакаха Доналд Тръмп да бъде задържан тази седмица. Смятате ли, че това ще се случи и ще бъде ли целесъобразно?

Нямам информация и оставям този въпрос на специалистите. Но знаете ли, демокрацията постоянно е комплициран развой. И нейното преимущество е, че даже когато се сблъскаме с вътрешни провокации, всичко се случва навън и ние се борим с провокациите намерено. Винаги съм казвала, че имам вяра в демокрацията, тъй като тя има способността да се самокоригира, без значение коя е страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР