Успехът на този експеримент проправя пътя към големи научни мисии,

...
Успехът на този експеримент проправя пътя към големи научни мисии,
Коментари Харесай

НАСА с помощта на лазер успя да предаде клип на разстояние 31 милиона километра

Успехът на този опит проправя пътя към огромни научни задачи, в това число изпращане на хора на Луната.

НАСА показа информацията за едно историческо събитие – на 11-ти декември учените на галактическата организация съумяха да осъществят прехвърлянето на 15-секундно видео със свръхвисока разграничителна дарба от рекордното разстояние 31 милиона километра (около 80 пъти по-голямо от дистанцията сред Земята и Луната) благодарение на лазерен приемо-предавател. Героят на видеото е котарак на име Татърс (Tatters).

Видеосигналът доближи Земята за 101 секунди, като скоростта на преноса възлезе на 267 Mbps. Инструментът съобщи кодирания сигнал от Psyche (космическият уред, изследващ едноименния астероид) до телескопа Hale в обсерваторията Palomar на Caltech (Калифорния), където той беше изтеглен. След това всеки кадър от записания в цикъл видеоклип бе трансфериран в действително време към Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Южна Калифорния, където видеоклипът бе заимствуван в действително време.

Постигнатата скорост на транспорт на данни в дълбокия космос надвиши от 10 до 100 пъти резултатите на сегашните най-модерни радиочестотни системи, употребявани в галактическите задачи през днешния ден. Това приготвя почвата за „ идващия великански скок на човечеството – отправянето към Марс„, защото високоскоростната информационна технология разрешава предаването на комплицирана научна информация, фотоси и видео с висока разграничителна дарба. Видеото е употребявано като тест за сполучливата работа на лазерната приемо-предавателна система.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР