Успех на новия министър, длъжни сме да му гласуваме доверие

...
Успех на новия министър, длъжни сме да му гласуваме доверие
Коментари Харесай

Проф. Константинов с тревожни новини за яз. Бели Искър, от който ще точи вода към Перник

Успех на новия министър, длъжни сме да му гласуваме доверие и сме длъжни да признаем, че триумфът му ще бъде наш триумф и неуспеха му ще бъде общ. Това сподели в предаването на Канал 3 "Беновска пита " проф. Михаил Константинов.

"Той не е експерт в тясната област, само че е админ и се надяваме, че може да вкара ред в тази безредна система, която съществува.

Има неправилно мислене измежду хората и в случай че средностатистически човек бъде запитан защо става въпрос във връзка с рецесията, той ще отговори, че желаят от язовир Белмекен да трансферират вода в язовир Студена. От язовир Белмекен физически няма по какъв начин да се вземе вода.

Идеята е от канала, който зарежда този язовир да се трансферира вода в канала, който зарежда Бели Искър и от Бели Искър по така наречен рилски тръбопровод през 3 ВЕЦ-а да пристигна водата до София.

Този водопровод работи сега и София получава 20% от водата си от там. Но в случай че я транслирме към квартал Изток на Перник, ще останем с 20 на 100 по-малко вода " сподели проф. Константинов.

Той добави, че концепцията в този момент е да се зареди язовир Бели Искър, който има тежък проблем, тъй като там стената е в доста неприятно техническо положение. Язовирът е на височина от 1900 метра, което е голяма денивелация и в случай че нещо стане наводняване в ред селища.

Затова умишлено се поддържа ниско равнище, в случай че нещо стане.

"Това се знае и постоянно се обследва този язовир, само че той би трябвало съществено да се ремонтира. Натискът на стената е от 15 млн. тона вода.

Тя е била строена пред 40те години с тогавашни материали, а също така там има проблеми със земетръсните правила и едно тежко земетресение в региона може да компрометира стената.

На 2000 метра е студено и може да има проблем с реверсивния канал и да замръзнат водата и оборудванията. Затова мигновено би трябвало да стартира обзор на оборудванията и да се види дали може да се разчита на тях ", добави Константинов.

"От десетки години е ясно, че би трябвало да се ремонтира язовир Бели Искър, а при започване на века е имало проекти. По-добре да бием камбаната и да е било на вятъра, в сравнение с да ни се стовари на главите.

Нека това е мотив да си оправим язовир Бели Искър. Това не е работа за 1-2 месеца. Това е работа за 2-3 години. Аз мисля, че цялата водна система на България би трябвало радикално да се реформира, тъй като напълно скоро няма да имаме вода. ", добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР