Успех е, че срещата на върха в София се провежда

...
Успех е, че срещата на върха в София се провежда
Коментари Харесай

Деница Златева: Единственото бъдеще пред Западните Балкани е в ЕС

„ Успех е, че срещата на върха в София се организира след 15 година Подобен конгрес имаше в Солун през 2003 година, малко преди България да подпише Договора за присъединение към Европейски Съюз. За това време страните членки даваха очаквания на страните от Западните Балкани, само че нямаше извършена сходна среща. От тази позиция, самото ѝ осъществяване и вкарването на тематиката в европейския дневен ред е триумф ”, сподели пред Българска национална телевизия зам.-председателят на БСП Деница Златева.

„ Тук се получи дребен дисбаланс, тъй като в тактиката се приказва за разширение, а в документите от срещата се приказва за Европейска вероятност пред Западните Балкани, а през 2003 година говорихме, че единственото бъдеще пред Западните Балкани е в Европейски Съюз ”, сподели Златева и допусна, че това евентуално се дължи на вътрешните проблеми на Европейски Съюз и разнопосочните отзиви на огромни страни членки.

Например канцлерът на Германия Ангела Меркел е труженик за приемането на страните от Западните Балкани, но френският президент Еманюел Макрон заяви в София, че първо Европейски Съюз би трябвало да се реформира, преди да се приказва за неговото разширение.

„ Новината от софийската среща, че сред министър председателите на Гърция и Република Македония е реализирано единодушие към името на Македония, е историческа ”, безапелационна бе тя. Златева добави, че предстоят тежки договаряния сред двете страни и допусна, че при започване на юни двамата министър председатели ще се срещнат още веднъж.

Тя означи обаче, че от срещата в София е имало повече упования.

Златева коментира и въпроса за АЕЦ „ Белене ”.

" Ние ще подкрепим развиването на този план. За нас е доста значимо по какъв начин ще бъде структурирано финансирането му, дали ще има държавно присъединяване и гаранции. Ясно е, че бъдещето минава през построяването на нови мощности, само че би трябвало да забележим каква ще е позицията и на вложителя, и на българската страна. Защото ръководещите са в позата " през днешния ден сме на едно мнение, след преспиване сме на друго ”, сподели зам.-председателят на Българска социалистическа партия, визирайки премиера Бойко Борисов, който наричаше АЕЦ „ Белене ” " мочур ".

Златева разяснява, че президентът Румен Радев е потвърдил, че е президент на България, че отстоява националните ползи и цели на страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР