Усмивката на Кирил Петков, с която той иска да демонстрира

...
Усмивката на Кирил Петков, с която той иска да демонстрира
Коментари Харесай

Кой дирижира Кирил Петков срещу Гешев и Цацаров

Усмивката на Кирил Петков, с която той желае да показва нов и диалогичен метод в ръководството на страната, замръзна когато тези дни министър председателят приказва по адрес на основния прокурор и ръководителя на КПКОНПИ. Правосъдието, битката с корупцията и престъпността са далечни тематики за прагматичния технократ Петков. Видно е, че когато министър-председателя загатва имената на Иван и Сотир Цацаров, а и на предходния ръководител на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, харвардският ученик изпитва неустановеност и показва раздразнителност. Заради това посланията и изразните средства в тези моменти са крайни и звучат повече като лозунги, с какъвто Петков излезе пред дома си на „ жълтите павета “ когато се разбра, че профилираната прокуратура го ревизира за подписаната от него декларация с погрешно наличие. Оказа се, че новият политик ненужно показва своята храброст, тъй като единствено дни, откакто стана министър председател, държавното обвиняване го оневини, оповестява " Труд ".
свързани новини131327преди 11 часа
Това, че за министър-председателя върховенството на правото е непозната сфера си пролича още до момента в който бе длъжностен министър на стопанската система. Тогава Петков надменно атакува арбитър от Софийския градски съд поради проблеми с вписването на новите надзорници на Българската банка за развиване. По-късно Петков самичък призна, че е работил на ръба на закона и съзнателно е оказвал напън, с цел да се случат „ непременно “ вписванията в бордовете на разнообразни държавни сдружения под ресора на икономическото министерство. Нахално бе държанието на Кирил Петков и до момента в който очакваше решението на Конституционния съд по въпроса за двойното му поданство, нищо, че за всички бе ясно, че е нарушил законите на страната, което и конституционните съдии потвърдиха.

Всичко това демонстрира, че министър председателят не счита за проблем натиска на изпълнителната и законодателната власт над правосъдната, макар конституционната уредба за разделяне на управляващите и нищо, че по този начин се нарушава върховенството на правото. Тема, по която в Европейския съюз са изключително чувствителни. В същото време - неспирният от години подмолен напън по преодоляване на правосъдната система и изключително на държавното обвиняване, изразяващ се в апели за оставката на и (полу)реализираното премахване на Цацаров, се оказват комфортен заслон, зад който новата власт може да откри най-малко краткотрайно прикритие от лавинообразно растящите проблеми пред ръководството.
свързани новини112394преди 20 часа
Всъщност няма нищо ненадейно в това, че ръководещите се задействаха по адрес на държавното обвиняване и антикорупционната комисия. Това в действителност желаят гласоподавателите им, само че най-много спонсорите, изключително на две от обединенията в Четворната коалиция. В миналите дни сме очевидци по какъв начин представители на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ показват интензивност в говореното против и Цацаров, каквато им е липсвала даже в предизборна акция. След като в петък театрално част от депутатите от болшинството приветстваха в пленарната зала изчитането на декларация, приключила с молба за доброволна оставка на основния прокурор, разумно всички чакаха коментара на Кирил Петков. И тъкмо тук министър председателят и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ показва уязвимост, тъй като вместо да изложи причини, Петков още веднъж заложи на лозунги. Репликата на Петков за това по какъв начин гледа себе си в огледалото, съчетано с вендетата, която новите ръководещи спретнаха на през ДАНС и ДКСИ, са проява само на техните зависимости и осъществяване на към този момент поети задължения.

Таймингът на представянето на декларацията против в Народното събрание въобще не е определен случайно. Това се прави, с цел да послужи като основа на идната на 19 януари тирада на президента Румен Радев, която той ще произнесе в същата пленарна зала след полагането на клетва за втория му мандат като президент. Радев ще предложи своето решение на фабрикувания проблем с прокуратурата, а точно - промяна на Конституцията, чиято философия ще е превръщането държавното обвиняване в подвластна от мощните на деня конструкция. Формално позиционирана в правосъдната власт, само че подчинена на изпълнителната. В този смисъл Четворната коалиция и министър председателят в огромна степен вършат услуга на президента, който има да си урежда сметки с основния прокурор още от момента на встъпването в служба на Гешев.

Икономически и лобистки ползи са другите аргументи, задействали ръководещото болшинство във връзка с преодоляването на последните институции, които към момента не се намират под контрола на новата власт. Никаква загадка не е, че с идните промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество и ликвидирането на спецправосъдието, ще се реализира дълго предстоящата анулация на запори за милиарди, наложени по следствия против стопански кръгове, обезпечили нужния капитал за политическия инженеринг на планове като „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, а и на „ ИТН “. Изобщо не е инцидентно, че още на първото съвещание на държавното управление за тази година Петков демонстративно разгласи връщането на консула във Валенсия Пламен Георгиев, в чийто мандат като ръководител на КПКОНПИ са наложени запори върху активи и средства на семейството Галя и Иво Прокопиеви.

„ Вината “ на пък е, че в неговия мандат като основен прокурор Прокопиев стана обвиняем за приватизацията на 33% от държавния дял в ЕВН. Разбира се, че гуруто на кръга „ Капитал “ е единствено един от опашката олигарси, със запори или висящи правосъдни каузи, които от години интензивно „ стимулират “ опитите за прелом на върха на прокуратурата. Проблемът на Кирил Петков и изключително на „ Продължаваме промяната “ в тази ситуация е, че противоположното време за тях тече доста бързо. Припряността на Петков във връзка с „ чегъртанията “, която осъществя в интерес на олигархични и лобистки ползи предишното лято в редица сфери на стопанската система и финансите, мъчно ще може да се повтори със същото движение и в правораздаването.

Особено мощно усещане прави, че ръководещите наподобяват единствено видимо единни зад офанзивата си към обвинител №1 и подалия оставка ръководител на КПКОНПИ. Докато представителите на Политическа партия и Демократична България са в ролята на ястреби, депутати от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия са надалеч по-умерени. Удобно е да се твърди от първите, че това се дължи на страхове и зависимости у вторите, само че това не е по този начин. Само месец след началото на мандата, най-голяма ерозия в доверието стартира да регистрират точно от партията на Слави Трифонов и от разпадащата се левица.

Антибългарската позиция на Кирил Петков във връзка с Република Северна Македония, рекордната инфлация, водеща до скоростно обедняване на хората, хаосът с пенсиите, неспособността на ръководещите да намерят решение на енергийната рецесия, настъпващото цунами „ Омикрон “, което ще доунищожи така и така смазаната здравна система, безспорно разколебават гласувалите за партиите от Четворната коалиция. Това се отнася най-силно за гласоподавателите на Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, само че и частично и тези на Политическа партия, чието твърдо ядро пък се състои от някогашни симпатизанти на Демократична България.

Затова преди идващия път да тръгне да рецитира спуснатите от менторите му „ опорни точки “, най-добре е Кирил Петков да види отрицателната реакция, която разсъни декларацията на болшинството против обвинител №1 и изключително не доста истинската имитация за огледалото. И не тъй като е станал приветлив на българите или пък прокуратурата внезапно е почнала стремително да разкрива закононарушенията на „ белите якички “, а тъй като обществото към този момент осъзна, че „ чегъртанията “ освен, че не вземат решение проблемите, а в множеството случаи даже имат тъкмо противоположния резултат. Може да звучи парадоксално, само че от това, че ръководещите отвориха толкоз необятен фронт против Иван Гешев, най-голяма изгода има точно основният прокурор. Защото се оказва, че на фона на нервния министър председател, захласнат от неолибералната експанзия на кукловодите му, обвинител №1 излъчва консервативна непоклатимост, която от ден на ден българи ще търсят в настъпващите времена на неустановеност.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР