Усман Сонко от Сенегал е обвинен в подстрекаване на бунт

...
Опозиционният лидер на Сенегал Усман Сонко е обвинен в заговор
Коментари Харесай

Опозиционният лидер на Сенегал Усман Сонко е обвинен в заговор за бунт и други нови престъпления, според прокурора на страната.

Съобщението в събота идва седмици след като Сонко, на 49 години, беше осъден по отделно обвинение за неморално поведение и осъден на две години затвор в ход, който предизвика смъртоносни бунтове в цялата страна.

Новите обвинения следват задържането на Сонко – който е излежавал присъдата си у дома – за разпит в полицейски съд в сенегалската столица Дакар в петък.

Той остава в ареста.

Абду Карим Диоп, прокурор на Сенегал, каза пред репортери, че новите обвинения произтичат от коментари на Сонко и митинги, които е провел, както и други епизоди от 2021 г. насам, включително инцидент в дома му преди ареста му в петък.

В допълнение към подбуждането към бунт, новите обвинения включват подкопаване на държавната сигурност, действия, насочени към застрашаване на обществената сигурност и създаване на сериозни политически вълнения, престъпно сдружаване с терористичен орган и кражба.

„Този ​​арест няма нищо общо с производството [за морална корупция], за което той беше съден задочно“, каза Диоп.

Няма незабавен коментар от правния екип на Сонко.


Арестът му в петък последва сбиване със силите за сигурност, разположени пред дома му, за които той твърдеше, че го снимат без разрешение.

През юни опозиционният лидер беше оправдан по обвинения в изнасилване на жена, работеща в салон за масажи, и отправяне на смъртни заплахи към нея. Но той беше осъден с по-лека присъда за развращаване на млади хора, което включва използване на нечия властова позиция за секс с хора под 21 години.

Покваряването на младежи е криминално престъпление в Сенегал, което се наказва с до пет години затвор и глоба до над 6000 долара.

Присъдата доведе до сблъсъци в цялата страна между поддръжниците на Сонко и полицията, при които най-малко 16 души бяха убити и десетки ранени.

Сонко се класира трети на президентските избори в Сенегал през 2019 г. и е популярен сред младежта в страната. Поддръжниците му твърдят, че обвиненията срещу него са част от усилията на правителството да провали кандидатурата му на президентските избори през 2024 г.

Сонко представи президента Маки Сал като бъдещ диктатор, докато привържениците на действащия лидер твърдят, че опозиционният политик е посял нестабилност.

Сал в началото на юли облекчи напрежението в западноафриканската нация, като обяви, че няма да търси противоречив трети мандат след месеци на неяснота и спекулации относно намеренията му.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР