Условна присъда получи шеф на екип на електроразпределително дружество, чийто

...
Условна присъда получи шеф на екип на електроразпределително дружество, чийто
Коментари Харесай

Условна присъда за шеф, чийто работник е починал при отстраняване на авария

Условна присъда получи началник на екип на електроразпределително сдружение, чийто служащ е умрял.
Инцидентът е станал при премахване на повреда на електрическа мрежа. Ръководителят на екипа В.Х. е наказан за проявена професионална небрежност, довела до гибелта на механик, заяви прокуратурата. Състав на Окръжен съд - Враца го осъди на две години затвор с тригодишен изпитателен период.

На 19 май 2015 година, във Враца, се разразила стихия със мощен вятър и дъжд, което провокирало разнообразни повреди по електропреносната мрежа. За тяхното премахване били ангажирани няколко групи, за възобновяване зареждането на клиентите в по-кратък период.

Около среднощ спешните групи се срещнали при железорешетъчен дирек (ЖС) от електропровод 20 kV " Лъката ".
Той бил на моста на изхода от град Криводол посока село Ракево. Там дежурната група на подсъдимия Х. приключвала осъществяване на поставената задача и възстановявала секция. Двата екипа се насочили към близката мелница, с цел да продължат работата.

" Х., като началник на новосформираната обединена група, разпределил задания и дал нареждания, като позволил поредност нарушавания. Преди всичко той основал екип от двама по сан лица, което предпоставя спор и недоумение на правата и отговорностите им при реализиране на дилемите. Същевременно той не положил грижи в задоволителен размер за чиновниците при реализиране на предоставената им активност по премахване на повредата ", написа в обвиняването.

Той не направлявал работата за съблюдаване условия за сигурност от всички членове на бригадата, включително директно наблюдаване и наличие на най-опасния сектор от работното място.

В качеството си на началник на екип В. Х. не извел бригада от работното място до приемане на разпореждане, че електропроводът е изключен и заземен и работата може да продължи.

Към момента на потегляне на бригадата той не наблюдавал дали чиновниците вземат със себе си персонални защитни средства - щанга за инспекция на неявяване на напрежение и портативен заземител. Шефът не направлявал дали служащите употребяват защитни средства.

Един от електромонтьорите - Г.К., се качил до тоководещите елементи на железорешетъчния дирек по време, когато електропровод 20kV " Лъката " се намирал напрегнат. С дясната си ръка той се хванал за елпроводник, при което получил контузия, довела до гибелта му.

Подсъдимият В. Х. работил в електроразпределително сдружение от 2001 година като електромонтьор. По-късно бил преназначен на служба началник група, занимаваща се с създаване, поддържане и ремонт на електрически линии и мрежи.

Служителите в сдружение наложително прекосявали изискуемите инструктажи и полагали годишни изпити по сигурност на труда, правила се и инспекция на положението на персоналните защитни средства. Всички тези ограничения са извънредно наложителни при работа с електрически ток и обвързваните с него уреди, точно с оглед високата степен на заплаха за здравето и живота на чиновниците.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР