Условието Николай Денков да е външен министър е се поставя,

...
Условието Николай Денков да е външен министър е се поставя,
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Радев дава мандата на Борисов на 17 март, когато Петков го арестува?

Условието Николай Денков да е външен министър е се слага, с цел да се парират настояванията на ГЕРБ за промяна на много министри, а ПП-ДБ пък не желаят да се сменят. Всеки си знае неговата ария. И най-лесният вид е да се каже - Денков и Габриел да се схванат. Те ще се схванат, само че първо водачите ще се схванат, по-късно ще кажат на Денков и Габриел какво са се разбрали. Това съобщи политологът доцент Стойчо Стойчев.

„ Аргументът за Външно, че Ники би трябвало да пътува, с цел да се чува гласа на ПП-ДБ по света, е лекомислен. ”, вметна той.

Логиката на парламентарното ръководство е, че държавното управление се образува преди всичко от парламентарно болшинство. Не може да чакаме министър-председателят без парламентарно болшинство нещо да се схваща и да прави. Ако министър председателят управлява парламентарното болшинство, както се е случвало в България, в случай че той е и партиен водач - тогава да. Но Денков не е водач на Политическа партия, Политическа партия няма безусловно болшинство, изясни преподавателят в СУ в изявление за Труд ".

Така че болшинството се образува сега от три партии, без значение дали при избиране на държавно управление, ротация или избор на съмнение. За това се схващат водачите Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов, да не каже някой че го подценявам - и Атанас Атанасов, изброи доцент Стойчев.

Политологът изясни, че няма по какъв начин Денков и Габриел да се схванат и да кажат на партийните си водачи, а те да кажат - хайде добре, отлично. Затова прехвърлянето на решението към тях значи, че просто Борисов и Кирил Петков сега се договарят за рамката на тази ротация, само че не желаят да го вършат обществено, посочи той.

На въпрос дали е допустимо ротацията да стане след президентските избори в Съединени американски щати на 5 ноември, Стойчев отговори:

„ Не знам това от кое място потегли и кой го тиражира. Вероятно някои, които имат интерес да кажат, че ръководството ни сега е колониално и зависи от Байдън. На мен това обаче ми се коства нереалистично. Ако в този момент се направи ротацията, до момента в който минат изборите в Съединени американски щати и пристигна новият президент на 20 януари следващата година, би трябвало да се направи още една ротация и тогава отново Денков ще бъде министър-председател. Не знам за какво този кабинет в този момент ще би трябвало да изчаква. ”

Стойчев напомни, че нито Мария Габриел, нито възможен различен външен министър - да кажем, Даниел Митов, се употребяват с неприятно име в Съединени американски щати или в американското посолство в София. Т. е. самата ротация дава опция външен министър да бъде човек, който Щатите харесват, направи извода той.

Мария Габриел става министър председател, само че ГЕРБ си резервира Външно министерство и министър става примерно Даниел Митов, който е персонален другар с държавния секретар Антъни Блинкен, и всички ще бъдат удовлетворени. Ротацията допуска всичко това да бъде доста по-добре отиграно, в сравнение с в случай че няма ротация. Така че няма за какво да се чакат изборите в Съединени американски щати, сподели Стойчев.

Доцентът напомни, че в действителност парламентарното болшинство. не се трансформира при ротацията, остава си същото, хората остават същите. „ А това, че в държавното управление някои ще си сменят ресорите, не е никакъв проблем - това, че един ставал външен министър, а различен - министър председател, не е проблем, това са си същите хора. А това, което се приказва по тематиката, е конспирация, която желае да ни вкара в някакви други коловози. ”

За изказванието на президента Румен Радев, че министрите са пешки и няма значение кои ще бъдат те, Стойчев съобщи:   „ Неговите служебни министри са пешки, назначени еднолично от него. Доскоро Радев се изживяваше като фактор, тъй като нямаше парламентарно болшинство. А в парламент, в който има проведено болшинство, в нашата парламентарна република президентът е безусловно безгласна писмен знак, какъвто е Радев в този момент. Той е извънредно раздразнителен от цялата тази работа. ”

Той ги виждаше нещата доста фрагментирано и че този парламент няма по какъв начин да се направи съответна коалиция. Даже като връчваше мандата на Николай Денков му „ пожела “ да не го извърши. Ясно е каква му е болката на президента- за водачество.

Парламентарно болшинство е доста мобилизирано, такава готовност не съм виждал от много време. В предходни парламенти Цветанов ходеше да ги събира да минават бюджети. Сега ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи си гласоподават, схващат се, нищо, че се карат, като пристигна момента за гласоподаване, гласоподават. Президентът доста се нервира, тъй като Народното събрание е доста ефикасен.

И като това е по този начин, какво става с неговите пояснения, че парламентарната република се е провалила и че в Народното събрание не могат да взимат решения? Напротив, парламентарната република е толкоз ефикасна, че можа да си трансформира и конституцията. И може да му вземе на президента и шефовете на служби. И това, че те стоят там не се дължи на него, а на Бойко Борисов. Ако не беше той, на президента от дълго време да са му взели службите, влезе в елементи Стойчев.

Дали президентът би забавил връчването на мандата? Според Стойчев, Радев може да връчи мандата на ГЕРБ, на Бойко Борисов на датата 17 март, с цел да му напомни по какъв начин на тази дата Кирил Петков го арестува и по този начин да го ритне по кокалчетата и да му напомни кои са сътрудниците му.

„ Тъй като е доста отмъстителен, може да връчи мандата на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов на 17 март - датата, на която през 2022 година той бе задържан от настоящия си сътрудник Кирил Петков. Нищо друго Радев не може да направи.

Ако бави мандата, това значи, че държавното управление в оставка продължава да си работи и това ще бъде по този начин, до момента в който се избере ново.

А Борисов и Габриел могат незабавно да му върнат изпълнен мандата и президентът ще би трябвало да го внесе в Народното събрание. Никакво значение няма какво ще направи президентът, също така, за което споделих - да връчи мандата на Борисов на датата, на която бе задържан и по този начин да го ритне по кокалчетата, да му напомни какви сътрудници има в този момент. ”, съобщи политическият анализатор.

За плана на Радев „ 3 март ”, Стойчев напомни, че националният празник е на всички, а освен на президента, на неговия екип или на някакви други хора. „ Още от самото си появяване Радев обича да узурпира и приватизира национални знаци - комитетът, който го издигна първия път, се споделяше „ Васил Левски “. Нито Румен Радев е новият Васил Левски, нито Трети март е на Румен Радев. Той е на всички българи. ”, натърти Стойчев.

Най-лесният метод да опетниш националния празник е да си го приватизираш. Още повече, че „ 3 март “ е регистриран като комерсиална марка, което е върхът на тъпотията. Второ, Конституционният съд ще разгласи „ 3 март “ за противоконституционно, тъй като национални знаци не могат да бъдат партийни.

Значи който не е с моята партия е срещу България, по този начин ли излиза?, зададе той риторичен въпрос.

Като питаш хората за Трети март, те си показват някакъв народен знак. Дори да кажат, че Трети март е на президента, на избори няма да се яви единствено той и Илияна Йотова, както бе до момента. Ще се яви с едни съответни хора, които на съответните места, където ще се явят, имат избрана известност, познават ги.

Той че е известен - известен е, няма да изяснявам по какъв начин неговата известност ще се трансформира в парламентарни избори. Защото това, че си човек на президента не значи, че ще гласоподават за теб. Царят го опитва едно време - стана, сподели - ето това са моите хора, гласувайте им доверие, напомни Стойчев.

Така беше и в ГЕРБ - избираха някакви хора, тъй като били на Бойко. Според Стойчев обаче, в сегашната обстановка няма по какъв начин това нещо да се получи. „ Когато Радев уточни Кирил и Асен, хората гласоподаваха за тях не тъй като са негови хора, а тъй като са млади, пристигнали да оправят България от Харвард, учени, симпатични, експерти, с коса - имат прическа, за разлика от някои политици у нас, и приказват негоден български, тъй като са работили някъде в чужбина. Защото на нас ни писна необразовани и необразовани хора да ни крадат. Е, и образованите крадат. ”,  бе подигравателен доцентът.

На въпрос, в случай че се яви на евроизборите, какъв брой депутати ще има Радев, Стойчев допусна: „ И да има 5-6 депутата, какво от това? Ще каже - дайте ми властта? Това ще е безспорна гаранция, че този кабинет ще изкара цялостния си мандат. Той ще каже - завоювах европейските избори, те ще му кажат - честито, ние пък ще си караме мандата до края му през 2026 година. Да забележим тогава какво ще направи „ 3 март “ с 5-6 евродепутати! ”, разпростра възможната картина политологът. 

Доц. Стойчев бе безапелационен, че „ Възраждане “ към този момент върви по пътя на „ Атака “ след изключванията на депутати и общински съветници. „ Трима изключени, след това още трима.. Пропука ли се язовирната стена, водата си намира път да изтече. ”, сподели той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР