Условието на македонските историци да бъде извадена Македония от списъка

...
Условието на македонските историци да бъде извадена Македония от списъка
Коментари Харесай

Проф. Пантев: Наглост е да извадят Македония от списъка с българските региони от учебниците!

Условието на македонските историци да бъде извадена Македония от листата с българските райони от учебниците по остаряла история е граничещо с безочливост. Това сподели в изявление за предаването „ 12+3 “ историкът проф. Андрей Пантев по отношение на настояването на македонските историци, които вземат участие в образуваната, след подписването на Договора за добросъседство, българо-македонската комисия по историческите и просветителните въпроси.

„ С такива маниакални искания и императиви македонците най-добре демонстрират, че са българи. Има една мъчителна сензитивност на всички дребни нации, които търсят разтуха и опора в историята, с цел да оправдаят актуалната си беззащитност, тъй че това е част от това непоносимо балканско „ дръвчене “, което ни прави смешни пред очите на света “, изясни той.

„ По-добре е да се разделим цивилизовано като другари, а не като врагове. Много ясно, че тези историци, които са заложили кариера и в Македония, и в България, няма да се откажат от това, което са твърдели, само че и не виждам причина. Няма сериозен историк по света, който да не одобри, че македонците исторически са българи, само че това изкуствено погалване взаимно единствено тъй като желаеме да сме евроатлантици, няма да докара до изтриване на спомените, нито до по-цивилизовано отношение “, сподели още проф. Пантев.

Историкът посочи, че всяка страна, която се основава, търси исторически аргументи за своето битие: „ Има толкоз измислени „ фактологии “. Нека да се изживее всеки със личните си показа. Македонците в никакъв случай не са били част от българската страна, с изключение на по времето на войни и очевидно, че у тях се образува едно отчуждено схващане, което ние не можем да преодолеем “.

Проф. Андрей Пантев изясни, че историята е част от държавната политика, както и учебниците: „ Първата работа на всеки нов качествено нов режим е да се намеси в историята и в правото. Така че концепцията да се внушава на децата неестествен подвиг към този момент е прелестна, само че непрестанно да внедряваш една изключителност във връзка с българите, ще ни изиграе доста неприятен урок тогава, когато тези деца тръгнат по света. Те ще видят галерии, катедрали, крепости, дворци, картини, творби на изкуството и ще стартират да се замислят дали пък сме чак толкоз велики. Затова тук би трябвало да се внесе един внимателен баланс. Така че писането на учебници е по-трудно в сравнение с всевъзможен научно-изследователски труд “.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР