Условието е старата да е изтекла.Същото важи и за международните

...
Условието е старата да е изтекла.Същото важи и за международните
Коментари Харесай

МВР ще праща новата лична карта по пощата

Условието е остарялата да е изтекла.

Същото важи и за интернационалните паспорти

Новоиздадените персонални карти и интернационалните паспорти ще може да се изпращат от Министерство на вътрешните работи по пощата до притежателя им, а не хората да се редят на опашки в полицейските ръководства.

Тази смяна в Закона за българските документи за идентичност предлага екипът на вицепремиера Томислав Дончев като част от пакета законодателни промени за облекчение на административното обслужване. Те бяха оповестени за публично разискване и би трябвало да се одобряват до края на годината. Така новият режим ще може да влезе в действие от идната година, когато стартира огромната замяна на персонални карти -

единствено за 2020 година би трябвало

да бъдат възобновени

над 1 млн. документа

за идентичност

Над 1,6 млн. персонални карти пък изтичат през 2021 година и надлежно би трябвало да бъдат заменени. Заради предстоящите опашки Министерство на вътрешните работи към този момент изиска назначението на спомагателни хора на краткотраен щат, възнамерява се и разкриването на нови гишета, както “24 часа ” към този момент писа.

Облекчението с пращането на документа по пощата обаче ще важи единствено при възобновяване на персонална карта, само че не и за издаване на първата. Освен това би трябвало датата на издаване на новата персонална карта да е след тази, на която изтича предходната. Така отпада потребността остарялата карта да бъде върната, с цел да стане невалидна.

Остава

обаче задължението

заявката за

издаване или

възобновяване на персонална

карта да се подаде

персонално в РПУ-то

При възобновяване на интернационален паспорт също ще може да се желае той да бъде изпратен по пощата. Условията са същите като при персоналните карти. Възможност за изпращане по пощата е планувана и за шофьорските книжки, които се възобновяват.

Чиновниците и организациите, които дават публични услуги, като банки, телекомуникационни компании, ВиК, енергийни сдружения и прочие, към този момент

няма да имат право

да снимат персоналните

документи на

клиентите си,

планува друга от законовите промени. Те може да изискат да видят документите, с цел да се уверят в самоличността на жителя, само че с цел да създадат копие, ще им е нужно категорично съображение, което да е посочено в закон.

Актовете за раждане към този момент ще се сформират за 3 дни, а не както е до момента - за 7, се залага пък с изменение в Закона за гражданската регистрация. А лечебните заведения ще оповестяват за ражданията на общината и по електронен път. Освен това актовете за раждане към този момент ще може да се вземат от болничното заведение, а няма да е нужно разкарване на родителите до общината, с цел да получат документа.

Общинските

служители

към този момент няма

да желаят

копие от

нотариален

акт

за адресна регистрация, планува още пакетът промени на Дончев. Вместо това ще се дава единствено номер на нотариалния акт. При регистрация на наематели обаче ще е нужно копие от контракта за наем.

Освен това заявките за адресна регистрация към този момент ще се подават и по електронен път.

При искане за разпределяне на обществени помощи пък служителите към този момент няма да имат право да изискват документи за приходи, имотно положение, фамилно състояние и прочие Те ще си набират тази информация служебно от държавните регистри. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР