Условието - да са подали документи за преосвидетелстване до три

...
Условието - да са подали документи за преосвидетелстване до три
Коментари Харесай

И инвалиди с изтекъл ТЕЛК ще получават пенсиите и помощите си

Условието - да са подали документи за преосвидетелстване до три месеца преди края на валидността на решението
Хората с увреждания с изтекли ТЕЛК-ове ще продължат да получават пенсиите си за неработоспособност и паричната поддръжка по Закона за хората с увреждания. Освен това, до момента в който тече преосвидетелстването, няма да им се стопират и помощите като безвъзмездни винетки, персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения, до издаването на новите им решения. Тази законова смяна одобриха дефинитивно депутатите, освен това единомислещо.

Условието обаче е документите за преосвидетелстване да бъдат подадени най-късно три месеца преди края на валидността на ТЕЛК. Ако човек не се яви на обзор след постоянно приканване, здравната му документи ще се връща в районната картотека, а удължаването на периода на остарялото му решение ще се приключва от датата на неявяването.

Регионалните здравни инспекции към този момент ще са длъжни да уведомят хората с увреждания, че би трябвало още веднъж да се явят пред ТЕЛК най-малко четири месеца авансово. А инвалидите ще би трябвало да подадат заявление за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди приключване на валидността на медицинския документ. Освен това те ще имат ангажимент да подадат информация до Национален осигурителен институт, НЗОК, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Национална агенция за приходите и общините до 20-о число на месеца, с цел да няма закъснение на документите.

Онези, които продължат да взимат пенсиите си и другите типове поддръжка и след това им бъде избрана по-ниска степен на увреждане, която води до понижаване или отпадане на отпуснатата поддръжка, няма да възвръщат получената допълнително сума.

Промените ще подсигуряват, че при закъснение на ТЕЛК, хората с увреждания към този момент няма да остават без финансова поддръжка, само че с цел да бъдат обезпечени обществените им заплащания в точния момент, в бъдеще ТЕЛК решенията би трябвало да се издават в период от три месеца, другояче ще се смятат за просрочени, заяви омбудсманката Диана Ковачева, която е създател на измененията.

Сега има хиляди, които чакат да бъдат преосвидетелствани и над година. През това време те нямат право на пенсия и помощи.

Регионалните здравни инспекции ще имат 14 дни от влизането на закона в действие да предадат данните за лицата на съответните институции - Агенция за обществено подкрепяне, Национален осигурителен институт и прочие

Започнатите и неприключени до влизането в действие на закона производства за преосвидетелстване ще се довършат по новия ред, само че без да важат периодите. По същия метод ще се действа и със започнатите, само че неприключили производства до 4 месеца след влизането на закона в действие.

Хора с над 90% увреждания и избрана непозната помощ, които получават пенсия за военна неработоспособност, пенсия за гражданска неработоспособност или наследствена пенсия, към този момент ще имат право на финансова поддръжка в размер на 57% от линията на беднотия. Тази помощ сега се изплаща единствено на хора със обществена пенсия за неработоспособност (и над 90% увреждания с право на непозната помощ). Промяната ще усили с над 130 лева поддръжката за тези хора.

Депутатите одобриха и предлагането на “Проманата ” хората с пенсия за гражданска неработоспособност с право на непозната помощ да получават месечна поддръжка като тази на военноинвалидите. В момента това са към 13 индивида.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР