Усложнена зимна обстановка в страната след падналия сняг през последните

...
Усложнена зимна обстановка в страната след падналия сняг през последните
Коментари Харесай

Снежни преспи, липса на ток, затворени пътища, бедствщи хора

Усложнена зимна конюнктура в страната след падналия сняг през последните часове. Стотици обитаеми места са без ток, в някои няма и вода. Част от Старопланинските проходи са затворени за придвижване. Семейство с дете беше блокирано в автомобила си край прохода " Шипка ”. Снегонавявания основават проблеми в региона на Североизточна България.

Враца

В равнините снежното покритие е към 10 см. Вятърът образува големи преспи. Проблем са и падащите дървета. Те затвориха обходно трасе на Враца за Борован и Бяла Слатина. Над 42 обитаеми места без електрозахранване. Продължава разчистването на пътя към хижа " Леденика " и обезпечаването на безвредното напредване на към 35-ма жители.

Добрич

Добрич и региона са блокирани от мощните снегонавявания. Над 130 села са без ток, а 30 - без вода. Затворени за придвижване остават пътищата към Русе и Варна.

Видимостта в Добричко е извънредно ниска, по тази причина и пътищата са напълно блокирани. Организирани са контролно-пропусквателен пункт на изходите на регионалния град. Няма сигнали за бедстващи и закъсали коли.

Старозагорско

Бездомник е умрял поради минусовите температури в Казанлък. Това беше доказано от Спешна помощ, сподели източник на NOVA. Тялото му е открито до контейнери за боклук. Мъжът е бил без заслон и е нощувал по улиците на града. Това е първата жертва на студовете тази зима.

На този декор, семейство с деца остана блокирано с часове в кола преди прохода " Шипка ”. За благополучие, бедстващите хора бяха избавени. Десетки коли обаче към момента остават блокирани. Проходът " Шипка ” към този момент е отворен, само че при зимни условия. Остава ограничаването за МПС над 12 т. и ремаркета и полуремаркета.Обилен снеговалеж и плевел вятър предизвикаха тежката обстановка през миналата нощ. Местни споделят, че даже пожарна и кола за спешна помощ са закъсали.

Около 50 туристи бяха блокирани в хижи в региона град Шипка. Те имат храна, вода и електричество, само че пътят до тях към момента се разчиства.

Монтанско

Въпреки че е отворен за придвижване, проходът " Петрохан ” също основава компликации на пътуващите. Тази заран снегорин аварира и образува запушване.

Постепенно ситуацията в Монтанско се възстановява. 44 машини обработват пътищата. 8 снегорина чистят прохода " Петрохан ”, изпратен е и роторен. По-рано тази заран електричеството в цялата област беше прекратено.

Великотърновско

Проходът на Републиката беше отворен за леки коли след близо 12-часово очакване за водачите. Наложи се намесата на военните за разчистването на пътя София – Варна до село Железарци.

Русе, Силистра и Разград

В областите Силистра и Разград пътищата са изцяло затворени. Полицейски патрули не пропущат искащите да пътуват в тази посока. Оказано е подпомагане на ЦСМП за постигане до трима заболели хора. В Разградско са евакуирани деветима, пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе – Шумен /изградени са контролно-пропусквателен пункт на РУП/.Над 80 % от обитаемоте места са без електричество, заради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Областният шеф на Разград Владимир Димитров разгласи в ефира на " На фокус ”, че общината е оповестила бедствено състояние.

Единственият разчистен път от Русе е към " Дунав мост ”. Това докара до километрична колона от тирове. Голяма част от главните булеварди в града са почистени, отчасти градският превоз е възобновен. Има доста накъсани тролейбусни жици и нападали клони.

Шумен

В девет общини в Шуменско е оповестено бедствено състояние поради неприятното време. Там утрешният ден няма да е образователен. Нарушаване на електроснабдяването има във всичките общини заради повреди в електропреносната мрежа. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Евакуирани са 2 деца и игуменът на манастир до град Велики Преслав. Всички пътища на територията на региона са непроходими.

Варна

Обстановката в община Аксаково продължава да е напрегната. Пътят сред Варна и Добрич продължава да е затворен. С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи са евакуирали 20 индивида, заседнали с колите си на пътя над Аксаково. Над 100 обитаеми места са без ток, а 30 - без достъп.

Кюстендил

Има обитаеми места без ток в общините Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Пътят за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево " е затворен за тежкотоварни коли, пътищата са мокри и заснежени, само че проходими при зимни условия.

Пловдив

Работи се по снегопочистването на пътя към хижите " Върховръх " и " Академик ", където сега има по 35-40 души. В хижите има ток, вода и храна.

София-област

Населени места без електроподаване има на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд. Няма постъпила информация за обитаеми места без достъп до тях. Пътят до с. Гълъбовци все още (15 ч.) е измит от преспи и пристъпен за коли и пожарна техника.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР