Усложнена е обстановката в Смолян от 19 часа снощи, когато

...
Усложнена е обстановката в Смолян от 19 часа снощи, когато
Коментари Харесай

Балабанов: Положението в Смолян е бедствено, но не е трагично

Усложнена е ситуацията в Смолян от 19 часа нощес, когато е оповестено бедствено състояние в региона. Положението в региона обаче не е трагично. Трагичен е случаят с жителя от Долен, който почина доста неуместно. Призовавам ловци и туристи, всички които желаят да излязат по Балкана, да се въздържат.
Това съобщи на брифинг в Смолян зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.
Той сервира съболезнования на околните на починалия 62-годишен мъж в отнесената от свлачище ловна хижа по пътя за златоградското село Долен. " Това е изцяло безразсъден случай, зло стичане на събитията. Зад хижата има подпорна стена от суха зидария от 15- 20 години, която в този миг е решила да се срути. Човекът е получил съществени контузии, защото е бил до самата стена, в която се е блъснала в началото скалната маса. До качването му в колата за спешна помощ е бил жив, само че на път за болничното заведение е умрял, евентуално от вътрешни пострадвания, още двама са с натрошени крака в болница, а останалите 5-има мъже са се разминали единствено със доста мощен уплах. По случая е заведено следствено дело ", изясни Балабанов.

От поройните дъждове, които се сипят близо две денонощия над региона са се задействали многочислени свлачища. Откъснати са три села- Киселчово, Мугла и Водни пад. Стана ясно на брифинга, в който присъединяване взеха също регионалният шеф Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и шефовете на полицията и пожарната в Смолян. Вечерта в събота със своя заповед кметът на Смолян разгласи бедствено състояние, откакто на няколко места реките Черна и Арда излязоха от коритото си.
Балабанов изрази задоволството си от съвършената екипна работа на регионалния шеф, кмета, шефа на полицията и Агенция „ Пътна инфраструктура “.
„ Смело мога да кажа, че това е един модел за държание, който може да се одобри в цялата страната “, акцентира той.
„ Аз съм пристигнал да подкрепя техните дейности. Тук институциите се борят с тези проблеми всяка пролет и есен задоволително профилирано и ситуацията не е толкоз трагична “, уточни зам.-министърът.
АПИ почиства свлачища и срутища в региона. Реките бяха повишили равнището си до сериозна степен. Оттокът обаче е огромен и и сега ситуацията е спокойна.
„ Събираме се непрекъснато, оценяме обстановката, наши патрули да следят застрашените места, да изведем хора, да помогнем на отдалечените села. Почистването на пътищата върви добре, няма обитаеми места без електричество “, осведомиха управляващите.

По думите на Балабанов други трагични произшествия в Смолянско няма, само че сериозни области в страната остават Смолян и Кърджали.
Той съобщи, че бедственото състояние и бързите ограничения са взети превантивно по предписание на премиера, с цел да се активизират всички институции и частни компании и да се избегнат по-големи произшествия.
" Държавата сега построява нов модел на държание на всички институции, когато има оранжев код за мощни превалявания или заплаха от злополучие. Започва се овреме, превантивно, с цел да не се случат по-големи неприятности. Област Смолян е я давам за образец, тъй като персонално се убедих по какъв начин работят другите институции, тук се правят съвършено нещата. Това е съгласно мен вследствие на дългогодишната битка на тази област с такива бедствия. Тук се почистват обикновено реките, хората имат виждане какво може да се случи, по тази причина няма залети жители, залети къщи, тук нещата вървят сносно. Ако в цялата страна се реализира подобен механизъм, в бъдеще ще имаме много сполучлива битка с такива естествени феномени ", разяснява Балабанов.
Най-сериозно остава ситуацията със село Мугла, където свлачище е затворило пътя тази нощ. Очевидци споделят, че е голямо, от към 200 -300 кубика скали и тиня. " Горските и частни компании работят по разчистването му. Разчиства се и свлачище по пътя за село Киселчово, само че няма бедстващи хора ", съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов. Още преди обяд се чака да спадне равнището на река Триградска и пътя към третото откъснато село - Водни пад да бъде отворен, откакто към този момент е отворен пътя към селата преди него - Кестен и Жребово.
Голямо свлачище има също сред селата Широка лъка и Стикъл, където се разчистват наноси и паднали камъни.
По пътната мрежа има доста паднали камъни, които се разчистват навреме.
Властите наблюдават към този момент и новия язовир " Пловдивци ". В него има задоволително размер за водни количества. Около 1.30 метра остават до преливане на язовир " Златоград ".
„ Оттокът е стабилен и доста са спаднали равнищата на реките Върбица, Арда и Черна, които по традиция основават проблеми ", сподели регионалният шеф Недялко Славов.
" На две места се наложи да вършим насипи през ноща, само че имаме опита и подготвени чували с пясък, незабавно мобилизирахме техника от компании. Обявяването на бедствено състояние е превантивна мярка, с цел да има успокоение за хората и незабавно да се активизират всички държавни институции и частни компании. Всички сериозни точки се следят непрекъснато.
Смятам, че направляваме ситуацията ", съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР