Ускоряването на растежа на българската икономика все още не е

...
Ускоряването на растежа на българската икономика все още не е
Коментари Харесай

Прогноза: Българската икономика ще расте още по-бързо в следващите месеци

Ускоряването на растежа на българската стопанска система към момента не е завършило, предвижда икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния си тримесечен разбор за стопанската система на ЦИЕ. Така, макар лекото намаляване на упования годишен растеж на Брутният вътрешен продукт до 4%, през 2018 година стопанската система на България е на път да регистрира най-високия ритъм на напредък от международната финансова рецесия насам.

" Очакваме действителният растеж на Брутният вътрешен продукт да доближи 4% на годишна база, подсилен от повишаването на приходите, увеличението на финансираното с заем ползване на семействата, както и от съживяването в строителството на жилища, наред с усвояването на повече средства от Европейски Съюз. Тези фактори се чака да спомогнат за това растежът да е задоволително необятно основан и резистентен, тъй че да се забави едвам нищожно през 2019 година до 3.9% на годишна база ", се показва в разбора.

Като причина за лекото намаляване на в началото планувания растеж от 4.4% на годишна база специалистите показват по-слабите от предстоящите данни за икономическата интензивност за първите четири месеца на годината, в композиция с по-високата прогноза за цените на суровия нефт.

Именно отражението на цената на петрола върху потребителските цени ще докара до малко по-слаб растеж на самостоятелното ползване, до момента в който в резултатите на вложенията и чистия експорт не се планува основна смяна по отношение на предходната прогноза.

Нормата на безработица върви към исторически най-малко

Ситуацията на пазара на труда продължава да се усъвършенства, се показва в разбора. Икономиката сътвори 63 хиляди работни места повече през първото тримесечие на 2018 по отношение на година по-рано, които бяха съвсем отмерено разпределени сред експортно-ориентираните браншове на преработващата индустрия, превоза и изнесените бизнес услуги, от една страна, и насочените към вътрешното търсене, бързо растящи браншове на строителството и ръководството на недвижими парцели.

Така нормата на безработица за първите три месеца на годината се свива до 5.7% или едвам към 190 хиляди безработни - стойности, които са доста близки до историческия най-малко, регистриран в края на 2008 година

" Очакваме през 2018 година нормата на безработицата да доближи междинна стойност от 5.4%, което би било и най-ниското ниво от 1989 година насам.

Не считаме за допустимо подобренията в нормата на безработицата да продължат със същите темпове, които наблюдавахме досега във възходящия цикъл, защото аргументите за оставащата безработица са в огромна степен структурни, като да вземем за пример несъответствието сред предлагани и търсени умения, както и относително ниската трудова подвижност ", се показва в разбора на УниКредит.

Окуражаващо е, че забележителна част от новите работни места, основани от началото на годината съставляват добре платени позиции в бранша на изнесените бизнес услуги, чиято значителност за стопанската система продължава да нараства в продължение на трендовете, заложени през последните години. Същевременно, междинната месечна заплата нараства със 7.1% на годишна база през първото тримесечие, по-бавно от двуцифрените темпове на напредък регистрирани през втората половина на 2017.

Инфлацията се стабилизира покрай 2% на годишна база от началото на годината

През април, потребителската инфлация се забави до 2.0% годишно, след пик от 3.0% през ноември 2017 година Очакванията на икономическия екип на УниКредит Булбанк са инфлацията да продължи своята постепенна възходяща наклонност, като доближи междинна стойност от 2.7% през тази година.

Този резултат ще бъде в сходство с предстоящото закъснение в нарастването на базисните цени през втората половина на годината, откакто позитивният резултат от еднократните фактори изпадне от базата, до момента в който, въпреки това, някои цени на услуги се чака да се покачат. Същевременно, по-голямата част от ускоряването на инфлацията през тази година се чака да пристигна като резултат от по-високите цени в енергетиката и по-конкретно, тези на суровия нефт. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР