Ускоряване на растежа на българската икономика до 3,8 процента тази

...
Ускоряване на растежа на българската икономика до 3,8 процента тази
Коментари Харесай

Световната банка подобри прогнозата си за българската икономика


Ускоряване на растежа на българската стопанска система до 3,8 % тази година и 3,9 на 100 следващата година предвижда Световната банка в показания в четврътък отчет за стопанските системи на Европа и Централна Азия. В предходния си отчет от май банката предвижда растеж 3% растеж на Брутният вътрешен продукт.

Причината за възходящата наклонност е икономическото възобновяване, което е набрало инерция с помощта на нарасналото вътрешно търсене, се показва в отчета.

Икономическото възобновяване на България се е ускорило през 2017 година, подкрепено от повишеното вътрешно търсене. Бедността е намаляла, се означи в документа, поместен на уеб страницата на организацията.

Потреблението на семействата ще продължи да пораства на фона на подобренията на пазара на труда и кредитните условия. Инвестициите също се чака да останат мощни както през втората половина на годината, по този начин и в средносрочен проект. Ръстът на износа през 2018 година ще продължи да е постоянен, въпреки че се чака известно закъснение в сходство с предстоящата по-слаба икономическа интензивност в еврозоната спрямо 2017 година

Световната банка чака намаляването на бедността в страната да продължи със непретенциозен ритъм в кратковременен проект. Продължаващото по-добро показване на заетостта и заплащането, както и плануваното нарастване на пенсиите би трябвало да поддържат действителния приход и още повече да понижат бедността, се споделя в отчета. Прогнозите са равнището на бедността да спадне до 7,6% през 2017 година, 7,1% през 2018 година и 6,7% през 2019 година

Според Световната банка растежът и споделеното благополучие биха се повишили, а бедността би се намалила още, в случай че институциите укрепнат и също така набъбнат уменията и трудоспособността на работната мощ, както и в случай че бъде усъвършенствана успеваемостта и резултатността на държавните разноски.

Според отчета фискалната позиция на страната леко ще се утежни през 2017 година по отношение на предходната година, само че ще се усъвършенства в средносрочен проект. През актуалната година дефицитът евентуално ще доближи 0,6% от Брутният вътрешен продукт, отразявайки покачването на пенсиите през юли и по-бързия ритъм на използване на планове, финансиран от Европейски Съюз.

Като основното предизвикателство в отчета се показва ускоряването на конвергенцията с останалите страни от Европейския съюз и превъзмогването на отрицателните последствия от демографските промени.

За доближаването с другите страни от Европейски Съюз би трябвало да се подобрят продуктивността и присъединяване на работната мощ. България би трябвало да форсира растежа на продуктивността с най-малко 4% годишно, с цел да доближи междинни равнища на приходи на Европейски Съюз до едно потомство, пресмятат специалистите на Световната банка. Това е огромно предизнвикателство, като се има поради, че годишният междинен растеж на продуктивността е бил 2,5% годишно през последните шест години.

От финансовата институция предлагат България да усъвършенства ръководството на обществените запаси. Трябва да се подобрят успеваемостта и ефикасността на обществените разноски в опазването на здравето, пенсионната система и дълготрайната грижа, с цел да се подсигурява включването на жителите и устойчивостта на растежа в изискванията на демографски промени, е посочено в отчета.

Международният валутен фонд предвижда предходната седмица, че българската стопанска система ще нарасне с 3,6 % за 2017 година и ще забави темпа си до 3,2 % през 2018 година. За 2016 година растежът бе 3,4 %.

Според прогнозите на Световната банка икономическият напредък в Европа и Централна Азия ще доближи 2,2% през 2017 година Това е най-високия растеж в района от 2011 година насам, който е и с 0,3 процентни пункта над предходната прогноза на банката през май 2017 година Прогнозите за идната и по-следващата година обаче са за закъснение, като и през двете години се чака разширение на стопанската система от 1,9%.

Като тласъци за растежа в Европа и Централна Азия се сочат засиленото идустриално произвеждане и експорт през последните месеци, които са спомогнали за излизането на множеството страни в района от криза. Равнищата на безработицата в няколко страни са спаднали под равнищата отпреди рецесията, а присъединяване на пазара на труда в същото време надвишава равнищата от 2008 година, се споделя в отчета.

Предизвикателствата, които слагат под въпрос политическото и икономическо доближаване, са дефинирани от Ханс Тимер, основен икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия: " Растежът се завръща в района, което сигурно е добра вест ", кавва Ханс Тимер, основен икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия. " В същото време обаче новите технологии, които обезпечават нови благоприятни условия за напредък, водят до по-гъвкави трудови контракти и по-голяма неустановеност. Това значително ускорява паниката измежду хората. И неотдавнашната угриженост от притока на бежанци може да се преглежда като демонстрация на тази засилена паника. "

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР