Ускорителите на заредени частици са важни не само за фундаменталната

...
Ускорителите на заредени частици са важни не само за фундаменталната
Коментари Харесай

Нов ускорител се нуждае само от 20 метра, за да ускори частиците до 10 милиарда eV

Ускорителите на заредени частици са значими освен за фундаменталната просвета, само че имат и огромно практическо значение в производството на полупроводници, медицината, материалознанието и енергетиката. В същото време построяването и употребата им са извънредно скъпи – ускорителите доближават високи сили на частиците на разстояние от 3 до 26,6 км. Международен екип от откриватели е създал нов вид структура на ускорител, който се нуждае единствено от към 20 метра, с цел да форсира частици до 10 милиарда eV.

Авторите на изобретението – учени от Тексаския университет в Остин, няколко американски национални лаборатории, европейски университети и TAU Systems, са го нарекли Advanced Kilwater Accelerator и настояват, че може да доближи сили от 10 GeV, като форсира частици на разстояние 10 сантиметра. Методът за ускорение по килватер е препоръчан в края на 70-те години на предишния век: мощен лазерен лъч удря облак от хелий, нагрява го до плазма и основава талази, които изхвърлят електроните от газа като високоенергиен вързоп електрони. През годините са създадени доста по-мощни версии, написа EurekAlert.

Заслугата на екипа от учени, управителен от Бьорн Хагелих, е в наночастиците: спомагателен лазер изстрелва железна пластинка в газовата клетка. Тя освобождава поток от железни наночастици, които усилват силата на електроните.

Лазерът може да бъде съпоставен с лодка, която се втурва през вълните и оставя след себе си килватерна бликам, а електроните се плъзгат по тази плазмена вълна като сърфисти – изяснява Хегелих. Но е мъчно да се яхне огромна вълна без външна помощ. Наночастиците освобождават електрони в точното време и на точното място и в това се състои оригиналността на метода на учените.

Изобретателите имат намерение да употребяват своя модернизиран ускорител на заредени частици, с цел да тестват надеждността на електрониката, предопределена за космоса, да вършат триизмерни фотоси на вътрешните структури на полупроводниковите микрочипове и да създават нови лечения за лекуване на рака.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР