Ускореното забавяне на икономическия растеж е в ход, допълва още

...
Ускореното забавяне на икономическия растеж е в ход, допълва още
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Годишната инфлация през май и юни ще достигне най-високите исторически нива след фалита на България през 1996-1997 г.

Ускореното закъснение на икономическия напредък е в ход, добавя още икономистът
„ До края на годината инфлацията ще продължи да изяжда покупателната дарба и да оказва напън върху частното ползване. Правителственото ползване в лицето на крайните разноски за групово ползване, които задоволяват потребностите на обществото към този момент се срутват. Вносът в действително изражение пораства два пъти по-бързо от износа и положението на настоящата сметка се утежнява. Изтичат капитали от страната. Частните вложения в стопанската система спадат фрапантно, а бизнеса се презапасява с материали и първични материали, като се стреми да избегне отчасти инфлацията, тъй като не усеща антиинфлационна поддръжка. “, това разяснява някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

По думите му за 6 месеца икономическата обстановка в страната ни се е влошила фрапантно.

„ Инфлацията в България е два пъти по-висока от тази в еврозоната. Данните за месец май, които ще бъдат оповестени в сряда ще донесат спомагателен скептицизъм. “, написа още той в профила си във Facebook.

Лъчезар Борисов разказва и какво се е случило в последната половин година.

„ За 6 месеца цените на елементарния дизел по бензиностанциите набъбнаха с 36%, достигайки междинна цена от 3.38 лева за литър.

За 6 месеца цените на елементарния бензин А 95 скочиха с 37%, достигайки 3.31 лева за литър.

За 6 месеца цените на питателните артикули на едро по данни на Държавната комисия по стокови борси
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР