Усилията за установяване на точния брой загинали след две години

...
Усилията за установяване на точния брой загинали след две години
Коментари Харесай

Ще ни липсваш, Пухчо: Непрежалимите загуби на войната в Украйна

Усилията за определяне на точния брой починали след две години война в Украйна се увенчават с приблизителни данни. Големи са разминаванията сред формалната статистика и действителните загуби. Броят на цивилните украински жертви варира от 10 хиляди към края на предходната година до няколко десетки хиляди, поради известията, че единствено при обсадата на Мариупол най-малко 25 хиляди души са били заровени в всеобщи гробове.

Военните и от съветска, и от украинска страна пазят в загадка сензитивната информация за жертвите. След есента на 2022 година оценките за починалите бойци идват от задгранични разследващи служби. Американски отчет за предходната есен сочи над 70 000 починали и 120 000 ранени украински и над 120 000 починали и 180 000 ранени съветски военни. За цената на един човешки живот на фронта споделя Милен Атанасов.



Загубата на човешки животи в Украйна е злокобно всекидневие. За цивилните, а и за тези, на които се е наложило да сменят цивилните облекла с бойна униформа и да вземат оръжие.

29.10.2022 година

" Сега животът ми е напълно друг. Не мога да кажа дали той е по-лош или по-добър. Просто е друг. Интересно е, че нали знаете - доста психолози споделят, че след 40 години момчетата порастват и стават мъже. Някак смешно е. Аз съм на 41 и към този момент бях почнал да диря някаква смяна в живота си. И не мога да кажа, че стана нещо хубаво. Но това просто се случи ", споделя Евген Шаян.



До войната Евген е фамилен човек с жена, щерка и характерна работа - написа речи за политици. Подготвя ги за медийни изяви и участия в манифестации. Приятелите ценят доста възприятието чу за комизъм. Бойните му приятели - също. Ненапразно позивната му е " Пух ". Добродушен мъж, заставен да води война. Докога?



" Знаете ли, постоянно когато се наложи да давам отговор на такива въпроси, аз запитвам: на каква цена, по какъв начин би трябвало да приключи тази война? На първо място - за Украйна. Защото цената за Русия персонално мен не ме интересува... Какво ще коства това на Украйна в човешки животи, в запаси, в страсти за Украйна? Противниците ни са повече от нас. Те могат да активизират повече хора. И даже могат да ги сложат в остарели танкове, само че отново ще са повече от нас и ние би трябвало да се оправим с това, би трябвало да устоим ", уверен е Евген Шаян.

Този диалог с Евген, отдаден на психическите белези от войната, беше излъчен по Българска национална телевизия в края на октомври 2022-ра. През идващите единайсет месеца редникът-доброволец действаше в разнообразни региони на Украйна. Спазваше военната загадка и не споделяше обществено детайлности за бойните дейности. Снимките му разказваха за миговете на мира, за късите срещи с другари и близки, за леката подигравка, с която умният, самоотвержен мъж приема войната. Тази е последната, оповестена в обществените медии - от 6 септември предходната година. Два дни по-късно в профила " Украински легион " се появява смразяващо известие:



" 06.09.2023 година при осъществяване на бойна задача почина нашият брат Евген Шаян (Пух).
Като всички нас, Пух не е роден за война, само че в първия ден от огромната инвазия се застъпи за родината, беше добър другар, благонадежден брат и същински боец, а в най-трудните моменти събираше волята в юмрука си и поддържаше другите. Той беше същинският.
Ще ни липсваш, Пухчо! ".

Няма детайлности за събитията, при които умира Евген. През януари той е награден посмъртно с медал " За геройство III степен " от украинския президент Володимир Зеленски. Отличие, към което Евген в никакъв случай не се е стремил. Но което сигурно е заслужил.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР