Усилията на републиканците да спечелят контрола над кабинета на губернатора

...
Усилията на републиканците да спечелят контрола над кабинета на губернатора
Коментари Харесай

Републиканците в Луизиана са изправени пред първи тест в усилията си да обърнат кабинета на губернатора

Усилията на републиканците да завоюват контрола над кабинета на губернатора на Луизиана са изправени пред първи тест в събота в „ предварителни избори в джунглата “, които евентуално ще стеснят полето до пряк балотаж идващия месец.

Луизиана – сходно на Кентъки, различен щат с наситено алено, където губернаторът Анди Бешер се кандидатира за втори мандат тази година – на последните избори беше склонна да гласоподава за губернатор от Демократическата партия.

Но губернаторът на щата Баю Джон Бел Едуардс, демократ с някои обществено консервативни позиции, който беше определен през 2015 година на фона на неодобрение от отиващия си губернатор на Републиканската партия Боби Джиндал и избран отново през 2019 година, не може да се кандидатира още веднъж заради ограничаване на мандата. С отпадането на Едуардс конкуренцията в Луизиана съставлява най-хубавият късмет на Републиканската партия да размени губернаторско място тази година след разочароващите междинни избори през 2022 година, при които партията загуби цели две губернаторски поста.

Съгласно първичната система на Луизиана в джунглата всички претенденти вземат участие в една и съща бюлетина. Ако един претендент завоюва 50% от гласовете в събота, този човек ще бъде определен за губернатор. Но по-вероятният излаз е, че никой не доближава този предел и първите двама кандидати, без значение от партията, ще продължат до балотаж на 18 ноември.

Фаворитът на републиканците е държавният основен прокурор Джеф Ландри, корав реакционер, който постоянно се е карал с Едуардс в съда. Държавната републиканска върхушка значително се сплоти към Ландри в конкуренцията, откакто няколко други високопоставени евентуални претенденти избраха да не се кандидатират. Бившият президент Доналд Тръмп поддържа Ландри през май, като сподели във видео, че основният прокурор е бил „ приказен “ и желае „ да спре престъпността “.

 Губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин участва на тържествената гала по откриването на Amazon HQ2 на 15 юни в Арлингтън, Вирджиния. Губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин участва на тържествената гала по откриването на Amazon HQ2 на 15 юни в Арлингтън, Вирджиния. Дрю Ангерър/Гети изображения

Ландри ще има конкуренция за гласовете на републиканците в събота от водача на болшинството в Сената на щата Шарън Хюит, ковчежника на щата Джон Шрьодер и Стивън Уагеспак, някогашен президент на Асоциацията на бизнеса и промишлеността в Луизиана и някогашен шеф на кабинета на Джиндал. Независимият юрист Хънтър Лънди също е в конкуренцията, както и няколко по-малко известни кандидати.

Междувременно демократите се консолидираха към някогашния държавен министър на превоза Шон Уилсън, който е считан за любимец за второто място на балотажа. Уилсън се надява да стане първият негър определен губернатор на щата.

Въпреки двете победи на Едуардс, Луизиана остава значително доминирана от републиканците. Републиканската партия завоюва последните четири президентски съревнования в щата с сред 17 и 20 пункта, а последният претендент за президент на Демократическата партия, който носи електоралните гласове на Луизиана, беше Бил Клинтън през 1996 година

52-годишният Ландри за първи път завоюва политически пост през 2010 година, когато беше определен в Камарата на представителите на Съединени американски щати като част от вълната на чаеното празненство през тази година. Той загуби мястото си в Южна Луизиана на първичните избори две години по-късно, откакто щатът загуби окръг при преразпределение и Ландри беше притеглен на същото място като по-старшия представител Чарлз Бустани.

Той завоюва поста на основния прокурор през 2015 година, като измести два мандата Бъди Колдуел, който беше напуснал Демократическата партия и стана републиканец единствено четири години по-рано.

Като основен прокурор Ландри се сблъска с Едуардс по няколко въпроса, в това число правосъдна борба, последвала напъните на губернатора да изисква държавни контракти за отбрана на ЛГБТ чиновниците от дискриминация. Той се причисли към дефинитивно несполучливия иск на основния прокурор на Тексас Кен Пакстън, целящ да анулира президентските избори през 2020 година, като отхвърли гласовете на Електоралната гилдия в няколко изменящи се щата.

Landry заля полето в набирането на средства и имаше 4,5 милиона $ в банката на 24 септември, края на последния регистриран интервал за финансиране на акцията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР