Усилията на президента Доналд Тръмп да върне работните места на

...
Усилията на президента Доналд Тръмп да върне работните места на
Коментари Харесай

САЩ отказват H-1B виза на всеки четвърти

Усилията на президента Доналд Тръмп да „ върне работните места на американците ” дават резултат, сочат статистическите данни за предходната година

Броят на чужденците, които съумяха да получат H-1B виза през 2018 година, е намалял с 9% (източник: CCO Public Domain)

Около една четвърт (24%) от чужденците, кандидатствали за виза H-1B, която им дава право да работят в Съединени американски щати, са получили отвод през предходната година, заяви The Mercury News. Това е съвсем двойно повече, спрямо 2017 година, когато процентът на отводите бе единствено 13%, и най-голям % в цялата история на H-1B визите.

Анализаторите изясняват обстановката с напъните на президента Доналд Тръмп да „ върне работните места на американците ”. Новите ограничения са засегнали основно фирмите за ИТ аутсорсинг, само че не и интернет колоси като Фейсбук и Гугъл.

През 2012 година равнището на отводите за H-1B визи падна до 5% и се резервира към този % до 2016 година Отказите обаче се покачиха внезапно през 2018 година, вследствие на политиката на Доналд Тръмп „ купувай американско и наемай американци ” и промяната в изискванията за приемане на работни визи.

Според Сара Пиърс, анализатор в Института за миграционна политика във Вашингтон, последните статистически данни от президентската администрация демонстрират, че напъните на Тръмп дават плодове. Общият брой на чужденците, които съумяха да получат H-1B виза през 2018 година, е намалял с 9% до 87,9 хиляди.

Службата за поданство и имиграция на Съединени американски щати (USCIS) не разкрива подробна статистика за аргументите, заради които на чужденците са отказани H-1B визи. Но съгласно неин представител, това е резултат от „ стягане на ограниченията за разкриване и попречване на измами ” – по-специално, създадената през 2017 година нова стратегия за ревизия на работодателите.
още по тематиката
H-1B е виза, която разрешава на американските компании да наемат задгранични специалисти, в това число програмисти, за период до шест години. Годишната квота е 85 хиляди. Кандидатът не може самичък да кандидатства за H-1B, това би трябвало да направи работодателят.

H-1B е известна виза, тъй като се получава по-лесно от имигрантската. Критиците на стратегиите за претовареност на H-1B считат, че опцията за приемане на такава виза подтиква софтуерните компании да заменят американските чиновници с чужденци, на които могат да заплащат по-малки заплати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР