Усилията на ЕС да постави таван на цените на вноса

...
Усилията на ЕС да постави таван на цените на вноса
Коментари Харесай

Германия е скептична за таван на цените на руския газ в Европа

Усилията на Европейски Съюз да сложи таван на цените на вноса на съветски газ се натъкват на немска спънка, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Планът, препоръчан от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и проучван от нейни чиновници, е да се лимитират парите, които Русия получава, с цел да финансира войната си в Украйна, и да се овладеят растящите цени на газа, причиняващи политически и стопански безпорядък в целия континент.

Но концепцията среща опозиция от най-мощната стопанска система в Европа и исторически най-големият вносител на съветски газ в Европейски Съюз - Германия.

" Оставаме скептични, когато става въпрос за въпроси, свързани с тавана на цената на газа, само че като цяло сме подготвени за диалози в европейската рамка ", сподели представител на немското министерство на стопанската система.

Един посланик от Европейски Съюз разкритикува Германия като " казуса ", защото им " лишава толкоз доста време, с цел да вземат решение по въпроси като тавана на цените ".

Миналата седмица Фон дер Лайен прикани за слагане на таван на цените на вноса на съветски газ. Служители на Европейски Съюз от този момент приготвят разновидности за въвеждане на такава мярка, които да бъдат разисквани от представители на страните в сряда преди извънредната среща на енергийните министри в петък.

В понеделник Франция стана следващата страна, която поддържа проекта на Брюксел. Полша също желае таван на цените на газа и сходна мярка да бъде разширена за целия импорт на газ за Европа, сподели полски посланик.

Германското държавно управление на канцлера Олаф Шолц обаче не е склонно към сходна мярка.

Преди срещата в сряда публични лица в Берлин твърдяха, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху по-малко конфликтни стъпки за битка с високите цени на силата, а именно въвеждането на налог върху свръхпечалбите от енергия - нещо, контрактувано от трипартийната ръководеща коалиция в Берлин в неделя.

Това води до скептицизъм по отношение на способността да се работи без цялостното единодушие на Германия. Резултатът от срещата в сряда " за жалост ще е негативен ", сподели различен посланик от Европейски Съюз.

В опит в последната минута да прокара позицията на Берлин преди срещата в сряда, Йорг Кукис, основният консултант на Шолц по Европейски Съюз, пътува до Брюксел във вторник, с цел да разиска въпроса с високопоставени чиновници на Комисията, в това число Бьорн Зайберт, шеф на кабинета на Фон дер Лайен.

Основно безпокойствие в Берлин е, че ограничението на цената на съветския тръбопроводен газ евентуално ще предизвика ответни ограничения от страна на Москва под формата на цялостно прекъсване на газа за ЕС - сюжет, който Берлин се притеснява, че ще удари изключително страни от Централна Европа като Чешката република или Словакия и Румъния, които получават съветски газ по водопровод през Украйна или южния водопровод " Турски поток ".

Някои дипломати в Брюксел поддържат тази позиция: " Това рискува да прекъсне потоците към по-малките и подвластни Словакия и Чехия ", сподели различен посланик от Европейски Съюз.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек сподели в понеделник, че самата Германия към този момент е значително лишена от доставките на съветски газ, защото получава единствено доста дребни количества през Украйна след решението на " Газпром " да затвори газопровода " Северен поток 1 " заради обявена от " Газпром " техническа нередовност. Хабек добави, че не има вяра, че Русия ще възобнови доставките на по-големи доставки на газ за Германия.

Германски публични лица настояват, че съмнението на Берлин да наложи таван на цените на съветския газ не е обвързвано толкоз със личните му ползи, а по-скоро със обстановката с районните доставки.

Намаляването на съветските доставки също би принудило Германия да споделя своя газ с други страни според разпоредбите на Европейски Съюз, оставяйки по-малко за себе си.

Страни като Чешката република, Словакия и Унгария обаче разполагат повече ресурси на газ, от които ще се нуждаят тази зима, в съпоставяне с Германия, съгласно инвентаризацията на газовите складове на Европейски Съюз. Унгария, най-близкият съдружник на Русия в Европейски Съюз, също подписа скорошни съглашения с Москва за увеличение на доставките на газ.

Дори и без цялостно прекъсване, съветските доставки за Европейски Съюз са намалели внезапно от историческите нива; преди последните събития те представляваха 40 % от вноса на блока. Руският газ в този момент съставлява по-малко от 10 % от вноса, а към вторник потоците са били със 78 % по-ниски в съпоставяне със същия интервал на предходната година, съгласно мозъчния концерн Bruegel.

Това понижава риска от ответни ограничения от страна на Кремъл, сподели енергийният отдел на Комисията в своето изследване за въздействието на тавана на цените: " Ако те не доставят доста, за какво да не рискуват? "

" Разговорите за таван на цените на съветския газ нямат доста смисъл на този стадий, " сподели Натали Точи, шеф на италианския мозъчен концерн Istituto Affari Internazionali.

" Осъществимо е в смисъл, че можете да го извършите ", сподели тя. " Въпросът е, че вие ​​ще ограничите цената на количество, което всъщност е нула. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР