Усилията да се блокира ядрената енергия в плановете на ЕС

...
Усилията да се блокира ядрената енергия в плановете на ЕС
Коментари Харесай

Париж към Берлин: Престанете да се борите с ядрената енергетика и помогнете за спасяването на планетата

Усилията да се блокира нуклеарната сила в проектите на Европейски Съюз за зелена сила могат да подкопаят битката с изменението на климата, предизвести френският министър на атомната сила, до момента в който Германия се приготвя да затвори последните си три нуклеарни реактора този уикенд.

Жоел Баре, който през октомври бе разгласен за началник на напъните на Франция за създаване на нови атомни електроцентрали, съобщи, че построяването на повече реактори и удължаването на живота на съществуващите е от значително значение за понижаване на потреблението на изкопаеми горива - работа, поради която пресата го назова " Господин нуклеарен ".

" Ако не влагаме, явно сме изправени пред бездна, защото животът на нашите реактори, които сега са в употреба, ще изтече сред 2040 и 2050 година ", сподели Баре пред POLITICO.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон даде обещание, че ще бъдат издигнати цели 14 нови реактора като част от " ренесанса " на атомната енергетика, която създава към 70% от електрическата енергия в страната. Екипът на Баре в този момент работи по построяването на шест съвременни реактора EPR2, които ще бъдат издигнати сред 2035 и 2042 година - по този начин ще се подсигурява, че при прекъсването на старите реактори няма да има внезапен скок на електрическата енергия, създавана от газ и въглища.

Но стремежът на Франция към нуклеарна енергетика провокира недоволството на други страни от Европейски Съюз, отпред с Германия, които желаят да отстранен този източник на сила.

Това води до чести конфликти сред лагерите " за " и " срещу " нуклеарната енергетика; през март се случиха два такива конфликта.

Едната беше във връзка водещия акт на Европейски Съюз за нулево ползване на електрическа енергия, в който се дефинират цели за технологиите, считани за нужни за декарбонизиране на стопанската система на блока. Спорът за нуклеарната енергетика забави предлагането, а крайният резултат беше замазване на ситуацията, защото атомната сила не беше включена в листата на " стратегическите технологии с нулево чисто наличие ", до момента в който на друго място в текста определението за технологии с нулево чисто наличие включваше " усъвършенствани технологии за произвеждане на сила от нуклеарни процеси с минимални боклуци от горивния цикъл " и " дребни модулни реактори ".

Подобна борба засенчи апела на Европейски Съюз за усилване на задачите за възобновима сила до 2030 година, като Франция завоюва незначителна победа, която разрешава потреблението на нуклеарна сила при лимитирани условия.

Ядрен напън

Баре даде ясно да се разбере, че Париж няма да се откаже от битката.

" Искаме да имаме тактика за нуклеарната енергетика в Европа ", сподели той. " А въпреки това, страни, най-много Германия, само че също и Австрия и Люксембург, се опълчват на нуклеарната сила и това е тъпо. Трябва да продължим да се опитваме да преодолеем тази съпротива в границите на Европейски Съюз ".

Той твърди, че атомната сила играе значима роля, защото континентът се стреми към декарбонизация.

" Не разбирам позицията на Германия, тъй като въобще нямам доверие, че доникъде на века те ще могат да осъществят тактика за нулеви въглеродни излъчвания, учредена само на възобновими източници ", сподели Баре.

Критиците обаче настояват, че френският мотив се подкопава от проблемите, пред които е изправена EDF, следената от държавното управление компания, която ръководи нуклеарния парк на страната.

" Ако погледнем единствено Франция, половината от френския реакторен парк е изключен от употреба през 2022 г.; EDF всъщност е в неплатежоспособност - дългът ѝ е 64 милиарда евро и Макрон е заставен да я национализира изцяло ", сподели Пол Дорфман, асоцииран член на изследователското звено за научна политика към университета в Съсекс.

През тази година EDF беше наранена от редица механически проблеми, откакто бяха открити неизправности в редица нейни електроцентрали. Повече от дузина реактори бяха изключени от употреба, до момента в който инженерите правят инспекции и спешни поправки, а през март в централата в Пенли в северната част на страната беше записана огромна цепнатина, която провокира вълна от нови поправки, за които се наложи да бъдат докарани експерти от Съединени американски щати.

Чиста сила
Привържениците на по-големите вложения във възобновими енергийни източници настояват, че проблемите със съществуващите реактори, както и забавянето и преразходът на средства при построяването на нови реактори, не ги вършат привлекателна алтернатива и че нуклеарната сила би трябвало да се преглежда като преходна технология, а не като бъдещето на чистата сила.

" Възобновяемите енергийни източници могат да бъдат спрени доста по-бързо от реакторите. Основният проблем за нуклеарната енергетика е, че е прекомерно късно - нямаме време, нямаме запаси ", споделя Дорфман.

Но бракуването на нуклеарната сила - изключително на съществуващите централи, както направи Германия - носи своите лични проблеми, сподели Леон Цицел, професор по нуклеарно инженерство в Университета в Любляна и президент на Европейското нуклеарно сдружение.

" 20-годишният и доста безценен опит с възобновими енергийни източници без нуклеарна сила в Германия не понижи въглеродния отпечатък на немското произвеждане на електрическа енергия ", сподели той.

Той също по този начин предизвести, че в случай че Европейски Съюз не стартира да влага в научни проучвания и не развие вериги за доставки на нова и съществуваща нуклеарна сила, атомната промишленост на блока ще се разпадне.

Баре настоя, че нуклеарната енергетика има бъдеще.

" Не можем да организираме консолидирана, мощна енергийна политика в Европа, без тя да се основава на композиция от енергийни източници - от една страна възобновими енергийни източници, а от друга - нуклеарна сила ", сподели той. " Трябва да се противопоставим на напъните да се каже, че има единствено едно решение - нужен е микс. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР