Усилен труд кипи по възстановяването на мозайките, които са открити

...
Усилен труд кипи по възстановяването на мозайките, които са открити
Коментари Харесай

Реставратори връщат блясъка на мозайките от Голямата базилика в Пловдив

Усилен труд кипи по възобновяване на мозайките, които са открити по време на разкопките на Голямата епископска базилика в Пловдив . Вече четвърта година екип от 13 реставратори почиства и обработва ръчно всяко едно камъче.

При реставрирането се употребява технология, която към този момент се е потвърдила като сполучлива по време на възобновяване на мозайките от Малката базилика. Мозайките не се третират с никакви химикали , тъй като те проникват в камъка и това може да му навреди, изясняват реставраторите. Работи се главно с пароструйни апарати , като по този начин се почистват фрагментите от замърсявания.

„ В момента се работи над горния мозаечен пласт на южната половина на постройката, т.е. половината централен транспортен съд и целия южен транспортен съд, които бяха престояли 30 години при неподходящи условия, бяха в доста влошено положение и по тази причина се наложи тяхното обособяване от терена. Те са с обща повърхност над 800 квадратни метра “, споделя реставраторът Елена Кантарева. Предвижда се да се изградят специфични посетителски пътеки със стъклен под, по които ще се разхождат посетителите. Те ще разрешават и да се преглеждат мозайките изпод. Подобен метод на експозиция бе употребен и в Малката базилика на Пловдив.

След реставрирането мозайките ще бъдат експонирани на втория етаж на Голямата епископска базилика. Останалите над 2000 квадратни метра фрагменти, които са на терен, ще бъдат почистени на място след построяването на защитната постройка. Металната структура към този момент е построена, след което следва затварянето на постройката със стъклени фасади.

Очаква се Голямата базилика да бъде открита в края на месец септември тази година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР