Усещането не е малък или пренебрежим индикатор, когато говорим за

...
Усещането не е малък или пренебрежим индикатор, когато говорим за
Коментари Харесай

Калин Славов: Усещането за корупция не е пренебрежим фактор

Усещането не е дребен или пренебрежим знак, когато приказваме за корупция. Това сподели в изявление за предаването " Нещо повече "  изпълнителният шеф на „ Прозрачност без граници “  Калин Славов :

Това постоянно се назовава и щастливото закононарушение, в което и двете страни са удовлетворени и избират да не приказват за това, или най-малко да не приказват, че се е случило с тях. Когато приказваме за корупция, ние използваме косвени знаци. Така че значително чувството за корупция има и висока доза меродавност. Не е просто голословно субективно възприятие.

До огромна степен това е въпрос и на стандарт, натрапен от отношението страна – общество. Свикнали сме от епохи, още от времето на Османската империя, страната да се държи през логиката на империя и гражданин, а не на жител и страна. Когато жителят е подложен в обстановка да измолва от институциите, в обстановка, в която законодателството го репресира, да бъде постоянно подложен в ъгъла, се постанова да търси способи, които не са съвместими с естественото гражданско общество. Един от тези способи е корупцията, когато приказваме за битовата, ежедневната, дребната корупция. Много по-различно стоят нещата, когато приказваме за политическата корупция, в общество, в което страната и политическата позиция се схващат като главно средство за реализиране на материално богатство.  

Относно антикорупционния закон след президентското несъгласие Калин Славов разяснява:

Има го и детайлът на девиз: „ Да, приехме подобен закон “, само че въпреки това приемането на закона и неговото наличие се оказа сцена на една политическа битка сред разнообразни фактори в страната, които желаеха всеки от тях да се снабди с още една проверяваща институция.

Чисто наказателно-репресивният уред за битка с корупцията е налице, от дълго време сме въвели условията на всички конвенции в тази област, от дълго време каквото би трябвало да бъде криминализирано, е криминализирано, напомни Славов и изрази подозрение, че обединяването на актуалните структури за битка с корупцията ще докара до трагична смяна.
Цялото изявление можете да наблюдавате в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР