Усещам една енергия за Новогодишния концерт в зала 1 на

...
Усещам една енергия за Новогодишния концерт в зала 1 на
Коментари Харесай

Емил Табаков: Радвам се, че публиката очаква Новогодишния концерт

Усещам една сила за Новогодишния концерт в зала 1 на НДК, показа маестро Емил Табаков пред Радио София:

Радва ме, че публиката привикна с него и го чака. Все отново приказваме за традиция, която съществува към този момент трийсет и една години. Дълбоко съм обвързван със събитията, които стават по това време на годината в НДК, тъй като най-малко 18-19 пъти съм дирижирал Новогодишния концерт. Освен това в интервала 1999 - 2004 съм бил и шеф на Новогодишния музикален фестивал. 

Програмата на концерта е под наслов " Духът на Европа " и включва творби от 28-те страни-членки на Европейския съюз. Маестро Табаков отбелязва, че е събрал творби от всички страни от Евросъюза - задача много комплицирана за осъществяване. Предвид обстоятелството че концертът е по-особен творбите би трябвало да бъдат къси, празнични като за Новогодишен концерт, да си подхождат по сред си, да носят духа на съответната страна, да бъдат на композитори, които са известни за дадената страна.  

В последна сметка Емил Табаков подрежда програмата не по азбучен ред, а по райони. Например в разнообразни музикални " блокове " са обединени произведения от Скандинавските страни, от страните от Бенелюкс, южните страни - Гърция, Италия, Испания, Кипър. В самия завършек на концерта ще прозвучат творбите от Румъния, България и Австрия. Маестро Табаков изяснява, че неслучайно с валс от Йохан Щраус ще бъде закрит концертът, тъй като Австрия ще поеме председателството на Европейския съюз от България. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР