Усърдно празнуваме будителите, но знае се какво е отношението в

...
Усърдно празнуваме будителите, но знае се какво е отношението в
Коментари Харесай

Протестите приключиха, трябва да сме будни на изборите, коментар на Захари Карабашлиев

" Усърдно честваме будителите, само че известно е какво е отношението в исторически проект на целия народ, а и на политиците към тях. Имам изключително отношение към Деня на будителите, тъй като постоянно фетишизираме празниците или позиции и ги трансформираме в нещо, което се уважава единствено веднъж в годината ", сподели пред БНР писателят Захари Карабашлиев.

Той уточни Йордан Йовков като будител - в същинския смисъл - преподавател, публицист, държавник.

" Честваме будителите стотина години, откакто са умряли. Нашите будители се трансформират в такива, откакто си заминат от този свят ", уточни писателят. 

За хората като заряд

" Не намирам думи, с цел да изразя отношението си към някогашния министър на културата Вежди Рашидов, който се отнася към хората - като към заряд. Можете ли да си визиите цивилизована страна, в която някогашен министър се изрича за хора като за заряд. За мен това е дефинитивна диагноза на този режим, който е позволил толкоз високо във властта подобен човек, а и диагноза за този човек ", коментира Захари Карабашлиев по отношение на позиция на Рашидов, в която е упоменат и той.

" Описах в собствен текст случая. Говорим за една безочливост и неистина. В Брюксел бяха поканен от непрекъснатото посланичество да произнеса тирада за 24 май. Затова не съм получил нито лев хонорар.... Ако за неща, които са елементарно проверими, този човек лъже, представете си пък за неща, които са по-трудни за регулиране ", уточни писателят.

Подкрепата и благодарността

" Не съм подкрепял ГЕРБ, аз поддържам българския дух, слово и еднаквост. Не мога да поддържам политическа групировка, с цел да получа облаги. Това е неуместно ", съобщи Карабашлиев, който е сред подписалите отвореното писмо с искане на оставките на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Иван Гешев, генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, ръководителя на комисията по културата Вежди Рашидов и парламентарната председателка Цвета Караянчева.

" В днешно време продължаваме с рефлекса, че политиката е нещо мръсно и ние не би трябвало да се бъркаме там. Това е добре употребявано от политиците. Ето една комфортна група, която я разкарваме, като ги овъртолваме в нашия дискурс и така нататък Веднага този глас на разсъдък и истина бива маргинализиран. Аз не отбягвам от тези неща - на митинг ите бях от първия ден, за мен е било най-естественото нещо да митинг ирам, да изразя гражданската си позиция, да подпиша (отвореното писмо - б.р.) ".

Протестите завършиха, би трябвало да сме будни на избори те

Според Захари Карабашлиев към този момент е ясно, че няма да има предварителни избори :

" За мен митинг ите завършиха към 2-ри октомври и по този начин беше редно.... Редно е в този момент всеки да си отиде вкъщи и да се готви за избори те, да сме будни на избори те. Няма потребност от митинг и към този момент. Няма потребност от хора да студуват по улиците и да се заразяват един различен. Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно проведените митинг и ".  

Той показа, че първоначално е мислел, че предварителните избори са неизбежни, тъй като е давал по-голям заем на хората във властта:

" Идеята, че можеш да продължиш един ден повече да си във властта, в случай, че е потвърдено, че това си ти (снимките и записите - б.р.) - каква работа имаш да държиш властта непременно, само че - сбъркал съм ".

Общественото мнение е събудено, а това никой не го беше мечтал през март, разяснява още Карабашлиев.

Насложиха се четири рецесии

По думите на писателя сега в страната са се насложили четири рецесии - здравна, политическа, икономическа и морална рецесия, която показват ръководещите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР