US Steel, символ на американската индустриализация и някога най-голямата корпорация

...
US Steel, символ на американската индустриализация и някога най-голямата корпорация
Коментари Харесай

Японци погълнаха компания символ на САЩ

US Steel, знак на американската индустриализация и в миналото най-голямата корпорация на планетата, се съгласи да бъде погълната от японската Nippon Steel в договорка на стойност 14,9 милиарда $, която законодателите от двете съществени политически партии във Вашингтон дадоха обещание да блокират, съобщи Money.bg.

Компаниите оповестиха договорката в понеделник, като обявиха, че Nippon Steel ще заплати 55 $ в брой за всяка акция на US Steel, или към 14,1 милиарда $. Купувачът ще поеме и дълг от към 800 млн. $. US Steel съобщи, че чака договорката да завърши през второто или третото тримесечие на 2024 година, в очакване на утвържденията на акционерите и държавното управление.

Покупната цена съставлява 40% награда по отношение на цената на акциите на US Steel преди оповестяването и е с 57% по-висока от офертата за усвояване от локалния съперник Cleveland-Cliffs Inc. от юли, която беше отхвърлена. US Steel възнамерява да резервира седалището си в Питсбърг след привършване на продажбата, само че ще бъде дъщерно сдружение на основаната в Токио Nippon Steel.

" Придобиването на US Steel от задгранична компания е неправилно за служащите и неправилно за Пенсилвания ", съобщи сенатор Джон Фетерман, демократ от Пенсилвания. " Ще направя всичко допустимо, с цел да го препречвам. " Той назова продажбата на компанията на задграничен покупател " безусловно възмутителна " и добави: " Стоманата постоянно е обвързвана със сигурността ".

Сенатор Джей Ди Ванс, републиканец от прилежащо Охайо, се съгласи и съобщи, че ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати поглъщането. " Днес значима част от американската отбранителна индустриална база беше продадена на търг на чужденци за пари в брой ", сподели той. " Предупредих за този резултат още преди месеци и ще се опълчвам на него през идващите месеци. "

Основана от Андрю Карнеги, Джей Пи Морган и Чарлз Шваб през 1901 година, тогава US Steel осигуряваше към две трети от производството на метал в Съединени американски щати. По време на Втората международна война тя има повече от 340 000 чиновници, като играе основна роля за преобладаващото състояние на Америка в отбранителното произвеждане.

Сега компанията се подрежда едвам на 3-то място измежду американските производители на стомана, след Nucor и Cleveland-Cliffs, и има към 22 000 чиновници. Тя е задмината от задграничните си съперници, в това число China Baowu Group, която има към девет пъти по-голямо произвеждане от US Steel. Дори когато се сплоти с US Steel, Nippon Steel ще има произвеждане от по-малко от 90 млн. метрични тона годишно, в съпоставяне със 132 млн. метрични тона на China Baowu.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР