US Open, втори кръгГригор Димитров – Брендън Накашима6-7(5), 5-7, 3-6Григор

...
US Open, втори кръгГригор Димитров – Брендън Накашима6-7(5), 5-7, 3-6Григор
Коментари Харесай

Димитров напусна US Open след поражение от Накашима


US Open, втори кръг

Григор Димитров – Брендън Накашима 6-7(5), 5-7, 3-6

Григор Димитров отпадна от US Open след загуба във втори кръг от международния №69 Брендън Накашима. Първата ни ракета показва доста високо равнище при започване на дуела, само че след това американецът сподели повече самообладание във значимите мигове и взе реванш от първата ни ракета за загубата на старта в Рим напролет.

И двамата съперници записаха по 12 аса, само че всички пет двойни неточности в мача бяха дело на Димитров. Броят напредизвикани от страна на първата ни ракета също бе по-висок (41-27), въпреки да имаше лек превес при уинъри те (35-32). Димитров завоюва 78% от точките си на първи сервис (45/58), само че не съумя да осъществя нито един от петте брейкпойнта, до които доближи, до момента в който Накашима оползотвори единствено два от десетте си шанса за пробив (20%), само че това бе изцяло задоволително за младия американец.

Димитров завоюва жребия и избра да сервира пръв. Българинът поведе с 30-0, само че Накашима изравни след две доста положителни офанзиви от главната линия. Впоследствие обаче първата ни ракета пласира два начални удара към форхенда на международния №69, които го затрудниха съществено и това разреши на Димитров да завоюва подаването си.

Българинът бе стабилен на ретур и съумя да стигне до първия брейкпойнт в мача, само че Накашима избегна заплахата след ас и изравни геймовете. Димитров обаче продължи да бъде доста стабилен на сервис и след няколко неубедителни ретура на американеца си върна водачеството, като приключи третия гейм с превъзходен бекхенд уинър.

В четвъртия гейм Димитров си заслужи аплодисментите на публиката с още един печеливш удар с бекхенд, този път по правата, само че положителният сервис на Накашима му разреши да управлява по-голямата част от разиграванията и още веднъж да възвърне равенството, откакто в последното разиграване опитът на българина за нападателен ретур приключи в мрежата.

Димитров продължи да бъде доста нападателен на сервис и записа два следващи аса, след което Накашима изпрати ретура си надалеч в навън. Последва двойна неточност на първата си ракета, само че по-късно американецът още веднъж беше беззащитен след нов бекхенд уимър по правата и по този начин първата ни ракета направи резултата 3-2 в своя изгода.

Накашима също завоюва идващото си подаване, след кото още веднъж опита да „ разхожда “ българина по корта по този начин, както го направи в предходните си сервис геймове. Димитров обаче отговори с няколко отлични форхенда от дъното на корта, с които хвана американеца неопитен и си върна преднината при 4-3.

Световният №69 сподели съмнения на първи сервис, като това разреши на Димитров да бъде по-агресивен и да стигне до два следващи шанса за пробив. Те обаче бяха пропилени откакто българският тенисист изпрати бекхенд в навън, а по-късно ретурът още веднъж го съобщи. Последва нова неточност от бекхенд, а в последна сметка Накашима за следващ път изравни геймовете след още едно неубедително посрещане.

В деветия гейм обаче Димитров си върна самообладанието и сподели повече самообладание и самообладание в няколкото дълги разигравания. Междувременно сервисът му продължи да затруднява Накашима и след ретур в мрежата от негова страна първата ни ракета се приближи на гейм от спечелването на сета.

Американецът не разреши това да се случи и още веднъж възвърне равенството, като в това време записа ас. След няколко къси разигравания обаче Димитров си върна самодейността с втори следващ сервис гейм на нула, който приключи с минаващ бекхенд. Българският тенисист обаче и този път не съумя да стигне до решителен пробив и това наложи изиграването на тайбрек.

Той стартира по-добре за Накашима, който записа мини-брейк и поведе с 3-1. Няколко доста положителни офанзиви от главната линия на Димитров му разрешиха да реализира поврат и да направи резултата 4-3 в своя изгода, само че след две следващи двойни неточности на първата ни ракета американецът още веднъж се оказа напред. Световният №19 изравни резултата, само че не за дълго. След доста добре построена офанзива Накашима стигна до сетбол, при който Димитров още веднъж позволи двойна неточност и по този метод представителят на домакините завоюва откриващия сет със 7-6(5).

Накашима продължи да владее самодейността и стартира втория сет със сервис гейм на нула след няколко неуверени ретура на Димитров, последвани от ас на международния №69. Димитров обаче върна жеста и също завоюва подаването си, като приключи гейма с директна точка от начален удар.

Американецът още веднъж излезе напред в резултата, само че не за дълго. Четвъртият гейм стартира с два следващи аса на Димитров, а след това и шансът се усмихна на първата ни ракета, като при негово воле топката се удари в мрежата и след един инфарктен момент въпреки всичко падна в половината на Накашима.

Българинът продължи да слага съперника си напрегнат и стигна ди първия късмет за пробив в сета след безпощадна офанзива при мрежата. Накашима обаче избави брейкпойнта след невъзмутим форхенд от вътрешността на корта, а след това завоюва подаването си за 3-2.

Димитров се озова в сложна обстановка, откакто изостана с 0-30 в шестия гейм, само че съумя да обърне резултата, като в това време екзалтира публиката с гръмък удар сред краката. Накашима стигна до късмет за пробив след непредизвикана неточност на българина, само че той избегна заплахата с отличен сервис, който американецът не съумя да отрази и в последна сметка първата ни ракета още веднъж завоюва подаването си и възвърне равенството в сета.

Сервисът на Накашима обаче продължи да затруднява съществено Димитров и след два следващи ретура в навън ос страна на първата ни ракета американецът поведе с 4-3. Българинът още веднъж бе изправен пред брейкпойнт, само че реагира с форхенд по правата, който неговият конкурент не съумя да отрази. Въпреки положителната игра в отбрана на американеца Димитров още веднъж завоюва подаването си и възвърне равенството, като си отвори пространство в корта балагодарение на съвършено пласиран сервис, след което приключи с невъзмутим форхенд.

Накашима продължи да бъде безукорен при подаванията си, само че същото важеше и за Димитров, въпреки че в края на десетия гейм българинът сподели признаци на физически дискомфорт. Американецът си върна водачеството при 6-5 след няколко много неубедителни ретура на първата ни ракета, при които той изглеждаше много надалеч от върховвата си кондиция.

След почивката Накашима продължи да владее самодейността и стигна до два следващи сетбола. Димитров избави първия след доста добра офанзива с форхенд по диагонала, само че незабавно по-късно американецът пласира доста акуратен форхенд по правата и удвои преднината си в мача след 7-5.

Третият сет стартира с продължителни надигравания от главната линия, като при едно от тях Накашима изпрати топката в мрежата при опит за слайс и това даде на Димитров късмет за пробив. Той обаче бе пропуснат след топка в навън при офанзива с форхенд по диагонала и американецът завоюва подаването си. Световният №19 възвърне равенството, само че две непредизвикани неточности от негова страна помогнаха на Накашима да си върне водачеството при 2-1 макар съмненията на първи сервис.

Бекхенд в мрежата от страна на Димитров даде на неговия конкурент две следващи точки за пробив. Сервисът на българина обаче го измъкна от сложната обстановка и той възвърне равенството. Впоследствие българинът отрази още един брейкпойнт след неспасяем сервис и в последна сметка завоюва гейма, правейки резултата 2-2.

Представителят на домакините обаче бързо преодоля разочарованието и си върна водачеството след гейм на нула, като прибави още един ас в актива си. Накашима стартира да играе доста по-агресивно на ретур и това му оказа помощ да още веднъж да стигне до два поредни шанса за пробив. Димитров избави първия с ас, само че по-късно бекхендът още веднъж съобщи първата ни ракета и Накашима стигна до доста значим брейк за 4-2.

След осъществения пробив американецът заигра с още повече експанзия и самочувствие и се приближи единствено на гейм от успеха. Димитров понижи изоставането си, само че Накашима продължи да бъде безукорен на сервис и оформи крайното 7-6(5), 7-5, 6-3 след два часа и половина игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР