Уругвай разреши от вчера аптечната продажба на лекарства, получени от

...
Уругвай разреши от вчера аптечната продажба на лекарства, получени от
Коментари Харесай

Уругвай одобри продажбата на лекарства от канабис

Уругвай позволи от през вчерашния ден аптечната продажба на медикаменти, получени от канабис, заяви Франс прес. Три месеца по-рано страната стана първата в света, легализирала марихуаната за възстановяващо лекуване под контрола на страната.

Медикаментите с марихуана ще се продават с рецепта. Те ще съдържат канабидиол (екстракт от марихуаната) като дейна съставна част от сортове, които не са психотропни, т.е. с по-малко от 1% тетрахидроканабинол – субстанцията с психотропен резултат в този дрога, излиза наяве от наредбата, оповестена на президентския уебсайт.

След като Уругвай стана първата страна, узаконила производството, разпространяването и потреблението на канабис през декември 2013, още няколко страни – Колумбия, Мексико, Аржентина и Чили също утвърдиха узаконяването на марихуаната на континента.

Днес и конгреса на Перу разреши с огромно болшинство потреблението на канабис за медицински цели. Властите са подложени от дълго време на публичен напън да узаконят употребата на марихуана на фона на обстоятелството, че Перу е вторият по огромни производител на листа от кока, суровината за кокаин.

Вносителите на закона направиха ангажимента, че не става дума за консумация на канабис, а единствено за добиване на съставки от марихуаната и за потреблението им като обезболяващи.

Вчера първа крачка за легализацията на марихуаната направи и Италия - Народното събрание утвърди проектозакона, само че следва да бъде гласуван и от Сената.

От 19 юли в Уругвай марихуаната с възстановителна здравна цел се продава в аптеките. Близо 15 000 души (при население 3,4 млн.) са се записали в националния указател на купувачите, който им разрешава да купуват 440 г месечно на цена от 1,30 $ за грам.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР