Урсула фон дер Лайен не танцува с вълци. Особено когато

...
Урсула фон дер Лайен не танцува с вълци. Особено когато
Коментари Харесай

„Политико“: Урсула се изправя срещу Големия лош вълк

Урсула фон дер Лайен не танцува с вълци. Особено когато те атакуват нещо, което й принадлежи, написа " Политико ".
Още по темата
Приказката за ръководителя на Европейската комисия и Големия неприятен вълк стартира няколко дни преди скриването на луната в една топла нощ в пасище в немската провинция Долна Саксония. Някъде след среднощ на 1 септември един сив вълк се вмъкна в горското селце Бургдорф-Байнхорн в търсене на храна. Хищникът намира такава в добре охраняван комплекс в края на една от двете улици в селището.

Тридесетгодишната Доли нямала никакъв късмет. Трупът ѝ е открит на идната заран на ливадата, където е пасяла.

Това евентуално щеше да е последното нещо, което някой чува за Доли, в случай че не беше фактът, че мястото на закононарушението се намира единствено на 100 метра от селския дом на фон дер Лайен, а Доли не беше скъпото пони на ръководителя на Еврокомисията, написа " Политико ".

" Цялото семейство е извънредно смутено от новината ", съобщи фон дер Лайен в изказване по-късно. Местните управляващи заподозряха Canis lupus, прочут като GW950m. Месец по-късно той е включен в лист за отстрелване. Въпреки че вълците са предпазен тип в Европа, държавните управления позволяват премахването им при специфични условия.

С помощта на ДНК експертиза през декември проверяващите удостоверяват, че GW950m, обвинен причинител на повече от дузина други набези, е въпросният вълк.

Изглежда, че още преди Доли да откри гибелта си, GW950m към този момент е бил жертван.

" Беше подадено искане за особено изключение от законите за предпазените типове и то беше оценено според съответните условия ", съобщи при започване на декември пред немския всекидневник TAZ Кристина Кройц, говорителка на района Хановер - органът, издал смъртната присъда на GW950m, като отхвърли да каже дали ръководителят на Европейска комисия е забъркана.

На въпрос на " Политико " от предходната седмица дали гибелта на Доли е повлияла на решението за унищожаване на GW950m, Кройц настоя, че това не е по този начин.

" Атаката против понито на госпожа фон дер Лайен не беше повода ", написа тя в имейл, като прибавя, че заявката за унищожаване на GW950m е било подадено по-рано.

Действително, съгласно формалния документ, разрешаващ неговото умъртвяване, първичната молба за изваждане на GW950m е подадена на 31 август, ден преди преждевременната гибел на Доли, написа " Политико ", базирайки се на съответния документ.

Единственият въпрос е: от кого?

Говорител на Европейска комисия упорства, че това не е фон дер Лайен. " Комисията и ръководителят не вземат участие по никакъв метод в решението ", споделя той.

Опитна ездачка, израснала в седлото, фон дер Лайен не прояви (може би разбираемо) изключително схващане към умъртвяването на един от обичаните ѝ коне.

Въпреки това малко на брой биха очаквали постоянно усмихнатата фон дер Лайен да се прояви и като вълк в овча кожа.

Вместо коледна прошка за GW950m, някогашният немски министър на защитата извади огромните оръжия, като сложи на прицел освен килъра на Доли, само че и цялото му племе.

В седмиците след гибелта на Доли фон дер Лайен е разпоредила на чиновниците на Европейска комисия да преразгледат разпоредбите за строга отбрана на вълците в Европа. В края на ноември тя прикани за " изчерпателен разбор " на опасността от вълци след известията за зачестили набези над добитък, изключително в Алпите.

" Има многочислени известия за набези на вълци над животни и за нараснал риск за локалното население ", написа фон дер Лайен в писмо до депутати християндемократи, забелязано от " Политико " и обявено първо от TAZ. " Разбираемо е, че тази обстановка повдига въпроси в засегнатите райони за това дали актуалният статут на отбрана на вълците е оневинен. "

Европейските фермери се оплакват от вълци от години. Въпросът е дали смъртното наказване е отговорът.

В родния район на фон дер Лайен вълците са били изцяло изчезнали, до момента в който напъните за запазване на дивата природа не доведоха до повторното им появяване преди към 15 години. Оттогава наличието им е източник на непрекъснато напрежение. При към 1 200 вълка, които вилнеят в Германия, годишните загуби на добитък възлизат на хиляди.

Дори и при по-голямата популация на вълци, хищниците рядко ловуват коне.

" Вълкът си е вълк, само че този обособен вълк евентуално се е научил, че е допустимо да атакува и убива коне ", споделя Франк Фас, немски специалист по вълците, като има поради GW950m, като прибавя, че казусът въпреки всичко е изключение от правилото.

Въпреки че Фас споделя, че прави оценка причините за унищожаване на вълка GW950m, само че ловът на животни (властите наемат локални ловци за тази задача) е по-лесен на думи, в сравнение с в реалност. Фас споделя, че специфичната ограда, въпреки и скъпа, е по-добро средство.

" Това, което видяхме в Долна Саксония, е, че когато някой вълк бъде убит, той в никакъв случай не е верният ", споделя той.

Всъщност GW950m е живото доказателство за това. Властите за първи път го включват в листата си за отстрелване през 2021 година, само че го извадят от него, откакто ловджия прострелва и женска от по този начин наречената " бургдорфска глутница ".

Засега GW950m остава дезертьор. Настоящата премия за главата му изтича на 31 януари, след което той още веднъж ще бъде свободен да се движи.

Освен в случай че ръководителят на Европейска комисия не се изпречи на пътя му, написа в умозаключение " Политико ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР