урски съд осъди строителен предприемач на 18 години затвор по

...
урски съд осъди строителен предприемач на 18 години затвор по
Коментари Харесай

Осъдиха първи предприемач след смъртоносния трус в Турция

урски съд осъди строителен бизнесмен на 18 години затвор по дело за немарливост, обвързвано със постройка в град Шанлъурфа в южния окръг Кахраманмараш. Тя е срутена при опустошителните трусове от 6 февруари 2023 година, написа TRT Haber. Това е първото от десетките следствия, завършило с присъда.

Мюслюм Демирер е получил присъда от 18 години, един месец и петнадесет дни затвор за „ причиняване на гибел и пострадвания заради груба немарливост “.

Турските управляващи бяха арестували десетки хора - от строителни бизнесмени до инженери, които са работили по построяването на срутените здания. В ход са редица следствия по обвинявания, че строителите са употребявали материали, които не са устойчиви на трусове, припомня TRT.

При сриването на жилищната постройка, издигната от Демирер, починаха 34 души, измежду които и неговия наследник, а други 10 бяха ранени. Строителният бизнесмен е приет за отговорен и за неспазване на строителните стандарти в земетръсен район.

Опустошителните трусове от 6 февруари м.г. с епицентър окръг Кахраманмараш лишиха живота на над 60 000 души в Турция и прилежаща Сирия. Според държавни данни разрушените здания са над 173 000.

В първите дни след нещастието турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание, че ще потърси отговорност от отговорните за гибелта на хилядите турски жители, написа " Нова ".

Турският дипломат: Не бях виждала такава състрадателност към нас, каквато прояви България след трусовете

Припомняме, че вследствие на разрушителните трусове починаха близо 48 000 души.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР