Урок за възникаването на исляма в учебник по история за

...
Урок за възникаването на исляма в учебник по история за
Коментари Харесай

Цитати от Корана в учебник по история за шести клас разбуниха духовете

Урок за възникаването на исляма в учебник по история за шести клас разбуни духовете. В него са дадени образци от Корана, в които се приканва мъжете да бият непокорните дами и да се режат главите главите на неверниците, които не заплащат джизие.

По тематиката в утринния блок на БТВ спориха доцент Александър Николов, историк в СУ "Св. Климент Охридски " и един от създателите на противоречивия учебник, проф. Христо Матанов, историк от СУ и заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн. "Няма по какъв начин да цензурираме Корана. Тези неща ги написа там ", отбрани се доцент Николов. "В нашата страна съжителстват няколко религии. Целта ни е да се сравнят трите съществени религии. В християнството, в исляма и в юдаизма дамата седи по-ниско в обществото. И в трите свещенни книги на религиите това е ясно записано. Учебникът не е за независимо четене от учениците. Има преподавател, има книга за учителя. Учителят би трябвало да изясни, че в доста ислямски страни мъжете не бият дамите си и не са многоженци. Една такава страна е Турция примерно. Учителят би трябвало да изясни, че става въпрос за едни разнообразни времена ", даде образец историкът.

"Във всички учебници, в които се учи исляма, има цитати от Корана. Наистина не можем да цензурираме нито Библията, нито Корана ", разгласи проф. Матанов, който също е създател на учебник по история. "Имаше изказвания, че децата няма да схванат урока за джихад. това значи, че тематиката не е добре създадена и показана от учителя. Джихад не значи безусловно рязане на глави ", безапелационен беше професорът..

"Мюсюлманчетата не желаят да влизат в час, когато се учат тези уроци ", разкри Бирали Мюмюн. "След тези часове се усеща едно по-различно отношение към децата мюсюлмани. Наричат ги джихадисти, ислямисти и тн. Тези уроци не са подобаващи. Тезите в тях са изкарани от подтекста. Държавата би трябвало да се намеси и да има стандартизация на уроците за вяра ", безапелационен беше заместник-главният мюфтия.

"Децата християни също могат да се почувстват засеганти, когато се стигне до урока за инквизицията. Тогава те могат да бъдат наричани инквизитори. Децата би трябвало да раберат, че приказваме за 7-и век, когато е зародил исляма. Тогава времената и нравите са били други. Кокото и да не ни харесват тези цитати те са от извора, а не са някаква интерпретация ", отговори му проф. Матанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР