Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е

...
Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е
Коментари Харесай

Voice of America: Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза

Уреждането на разногласието за името сред Македония и Гърция е във крайна фаза, оповестяват от радио Voice of America. Разговорите за споразумяване на дългогодишния спор сред Гърция и Македония за името Македония са в последния стадий, споделиха двамата външни министри в понеделник.

Гръцкият външен министър Никос Коциас и сътрудника му Никола Димитров от Македония споделят, че техните министър-председатели ще продължат договарянията след отработването на няколко правни и механически въпроса.

Димитров сподели пред кореспонденти в Брюксел в понеделник, че може да има дефинитивно съглашение преди срещата на върха на Европейски Съюз в края на юни. Македония е името на някогашна югославска република и историческа антична част на северна Гърция. И двете страни се спорят за потреблението на името, откогато Македония получи самостоятелност през 1991 година

Много гърци споделят, че разрешението на прилежащата страна да употребява името Македония, наскърбява гръцката история и допуска искания на гръцка територия. Някои македонци споделят, че смяната на името на страната им или даже модифицирането му поради договорка с Гърция би била изменничество. Македонският министър председател Зоран Заев предложи да се промени името на страната му в " Нова Македония " или вероятно в " Горна Македония " в подмяна на това Гърция да спре блокирането на македонското участие в НАТО.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР