Уредници на музеи в страната са изправени пред дилемата да

...
Уредници на музеи в страната са изправени пред дилемата да
Коментари Харесай

Музеите затвориха днес, властта не давала пари да бършат прах СНИМКИ

Уредници на музеи в страната са изправени пред алтернативата да изоставен музеите, в които работят, или да продължат да оцеляват със заплата от 780 лв. на месец.

Природонаучният музей на Пловдив остава през днешния ден затворен в символ на митинг. Освен заплатите, проблем за музея са и разноските. Сметката за ток е скочила над четири пъти – от 3500 на 16 хиляди лв..

Подобна е обстановката и в останалите музеи в страната. Музеите в цяла България остават затворени през днешния ден.

Напрежението се ускори и провокира ефикасни протестни дейности " поради обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата планувани за развиване на нашите културни институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 година ", пишат в апела си за стачка от националната федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ".

Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии Тошко Йорданов съобщил на съвещание, че напълно скоро ще се подхващат ограничения за съкращаване на " толкоз доста музеи ". Така щяло да се понижи натоварването на страната.

Колегата му, който е финансов министър и вицепремиер Асен Василев коментирал, че няма да дава пари на хора да бършат прахуляк.

" Ние не бършем прахуляк, а се грижим за живи животни ", разяснява доцент Огнян Тодоров зам.-председател на асоцияцията на музеите и шеф на Природонаучния музей в Пловдив.

Музеите през днешния ден остават затворени, а митингите им ще продължат, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР