Ураганни ветрове със скорост от над 100 км/ч и порои

...
Ураганни ветрове със скорост от над 100 км/ч и порои
Коментари Харесай

Библейско бедствие взе 7 жертви на Халкидики

Ураганни ветрове със скорост от над 100 км/ч и порои взеха 7 жертви на гръцкия полуостров Халкидики, като измежду тях има и 2 деца, съобщи БНР.  Няма информация за потърпевши български жители, оповестиха от Министерство на външните работи в София. Разразилата се в сряда късно вечерта стихия, наречена от гръцките медии " злополучие с библейски мащаби ", рани към 100 души, потърпевши от паднали тежки предмети и срутени стени и покриви. Природната буря нанесе и големи материални щети на пътища, хотели, къщи, вили. Унищожена е маслиновата годишна продукция в региона. На полуострова е оповестено бедствено състояние, а държавното управление отпусна половин милион евро неотложно обезщетение за засегнатите общини.  

Жертвите от бурята са главно задгранични туристи. 54-годишна румънка и синът ѝ на 8 г. са починали от паднал покрив на таверна. В Неа Потидея руснак и 2-годишният му наследник са умряли, затиснати от паднало дърво. Караваната на двама чехи в региона Созополи е отнесена от мощния вятър, а те са открити мъртви. Седмата жертва е открита в морето на 6 морски благи от брега на градчето Неа Муданя. До късно през вчерашния ден не беше открита самоличността. След бурята риболовец беше разгласен за липсващ, само че към момента не е ясно дали тялото е неговото или на различен мъж.

Природната буря е траяла едвам 20 минути, а съгласно шефът на Гражданската отбрана в Северна Гърция е била " невиждан феномен ". Необичайната за този интервал на годината стихия метеоролозите изясняват с ненадейно нахлул студен фронт, който е изтласкал доста по-горещ въздух. Студеният и мокър атмосферен фронт е нахлул от север с доста мощни ветрове и се е сблъскал с горещия и изсъхнал въздух от Южна Гърция тъкмо над Халкидики.

Всички гръцки служби бяха мобилизирани и работеха за справяне с бедственото състояние на Халкидики. Много доброволци се включиха към избавителните отряди и разчистиха достъпа до къщи, в които имаше бедстващи хора.

 

ИНЦИДЕНТ

Българка от Хасково почина при случай в турския курорт Кушадасъ, където била на отмора със фамилията си, заяви Хасково инфо. Жената паднала от препълнено и необезопасено влакче, пренасящо туристи от плажа до хотела им. Българката била правостояща във влакчето и паднала по време на придвижване, когато водачът с висока скорост взел завой.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР