Лий добавя към нарастващата тенденция на интензивни урагани, захранвани от по-топлите океани

...
Ураганът Лий бързо се засили с историческо темпо до буря
Коментари Харесай

Ураганът Лий бързо се засили с историческо темпо до буря от категория 5 в четвъртък вечерта, добавяйки към поредица от изключително интензивни урагани тази година и през последните десетилетия, което според експертите е симптом на климатичната криза.

Лий вече е осмата буря от категория 5 в Северния Атлантик от 2016 г. насам, което означава, че 20% от регистрираните урагани от категория 5 в басейна са се случили през последните седем години, показва анализ на CNN в базата данни за ураганите на NOAA.

Само тази година бури от категория 5 вече се появиха във всичките седем океански басейна, където се образуват тропически циклони, включително урагана Йова, който също бързо се засили в буря от категория 5 по-рано тази седмица.

„Увеличаването на бурите от категория 4 или 5, особено на тези, които наблюдаваме през последните няколко години поради увеличаването на бързото им засилване, е издайнически знак за изменението на климата, което е точно това, което очакваме да видим в един по-топъл свят, Кевин Рийд, експерт по ураганите и професор в училището по морски и атмосферни науки към университета Стоуни Брук, каза пред CNN.

Доброволец от Световния ден на младежта използва малък вентилатор, за да се разхлади от силната жега, докато чака преди пристигането на папа Франциск на Passeio Marítimo в Algés, точно извън Лисабон, 6 август 2023 г. Доброволец от Световния ден на младежта използва малък вентилатор, за да се разхлади от силната жега, докато чака преди пристигането на папа Франциск на Passeio Marítimo в Algés, точно извън Лисабон, 6 август 2023 г. Армандо Франка/AP

Джим Косин, експерт по ураганите в Университета на Уисконсин-Медисън и базираната в Бруклин организация с нестопанска цел First Street Foundation, е съгласен. Той предупреждава, че базата данни на NOAA не е преброила напълно бурите преди сателитната ера и въпреки че напредъкът в технологиите е улеснил измерването на ураганите, все още е трудно да се определи истинската тенденция.

Все пак той каза, че при главоломната скорост, с която океаните се затоплят, тропическите циклони с висок интензитет вероятно се появяват по-често.

„Много вероятно е сега да има повече бури от категория 5, отколкото преди 40 години“, каза Косин пред CNN.

Основният начин, по който бурите достигат сила от категория 4 или 5, е чрез бърз процес на усилване - когато ветровете на бурята се усилват бързо с най-малко 35 mph за 24 часа или по-малко, каза Рийд.

Това е само един от начините, по които експертите казват, че климатичната криза прави ураганите по-опасни, тъй като по-топлите води позволяват на бурите да се засилват по-бързо и да достигат по-високи категории по скалата за скорост на ураганния вятър. Повече от 90% от затоплянето по света през последните 50 години се е случило в океаните, според Националната администрация за океаните и атмосферата.

„Накратко, тъй като температурите на морската повърхност се затоплят, поради предизвиканите от човека емисии на парникови газове, вероятността всяко събитие да претърпи бързо засилване ще се увеличи“, каза Рийд.

Въздушен изглед на щетите от урагана Дориан на 5 септември 2019 г. в Марш Харбър, остров Грейт Абако на Бахамите. - Ураганът Дориан връхлетя Каролините с проливен дъжд и свирепи ветрове, докато се приближаваше до източния бряг на САЩ в четвъртък, след като опустоши Бахамските острови и уби най-малко 20 души. Въздушен изглед на щетите от урагана Дориан на 5 септември 2019 г. в Марш Харбър, остров Грейт Абако на Бахамите. - Ураганът Дориан връхлетя Каролините с проливен дъжд и свирепи ветрове, докато се приближаваше до източното крайбрежие на САЩ в четвъртък, след като опустоши Бахамските острови и уби най-малко 20 души. Брендън Смяловски/AFP/Getty Images

Бързото засилване се случва все повече и повече, тъй като бурите наближават сушата, което ги прави по-трудни за подготовка. Ураганът Идалия бързо се засили с 55 мили в час за 24 часа преди да стигне до Биг Бенд във Флорида като ураган от категория 4 в края на миналия месец.

А в северната част на Атлантическия океан, където температурите на океана са извън класациите, бури като Лий са имали голям празник.

Ветровете на Лий се увеличиха с 85 мили в час за 24 часа, третата най-бърза буря, която се е засилила бързо в Атлантическия океан, според изследователския метеоролог от NOAA Джон Каплан.

„Няма съмнение, че изключително топлите океански води, които виждаме, имат човешки отпечатък върху тях“, каза Косин. „Добавете към това затоплящите ефекти от Ел Ниньо, което се случва тази година, и имаме рецепта за счупване на много температурни рекорди.“

Косин отбеляза, че това е особено вярно в източния северен Тихи океан, където затоплянето от нарастващия Ел Ниньо е най-концентрирано. „Йова седи в средата на това и топлата вода със сигурност подхранва бързото засилване“, добави той.

Едно нещо е сигурно: Тъй като световните океани продължават да се затоплят, експертите казват, че честотата, с която тези бури от най-висок мащаб могат да се появят и да се засилят, само ще нараства.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР