Ураганът Ирма продължава да бушува из югоизточното крайбрежие на САЩ,

...
Ураганът Ирма продължава да бушува из югоизточното крайбрежие на САЩ,
Коментари Харесай

Хиляди полети на най-натовареното летище в света са отменени заради урагана Ирма

Ураганът Ирма продължава да бушува из югоизточното крайбрежие на Съединени американски щати, нанасяйки съществени вреди, затруднявайки връзките и предизвиквайки транспортен безпорядък.

След като наводни улиците и остави милиони без електричество, развилнялата се стихия удари и летищата. Много от аеропортите във Флорида са затворени, а чиновници се пробват да ги възстановят след урагана и да оценят вредите.

Продължителният дъжд и мощен вятър отложиха хиляди полети на най-натовареното летище в света - интернационалното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта. Втората най-голяма самолетна компания в Атланта Southwest Airlines анулира всичките си полети след 13:00 часа, а Delta Air Lines анулира към 900 полета.

Двете компании образуват над 80% от полетите в Атланта, откъдето минават 104 млн. пасажери годишно.

Летището в Маями бе затворено в понеделник, откакто понесе " обилни вреди от водата ", заяви ръководителят му Емилио Гонсалес. Ветровете там са бушували със 150 км/ч.

Очаква се някои от дейностите на аеропорта да бъдат възобновени във вторник заран.

Ураганът Ирма провокира транспортен безпорядък през последните дни и стана причина за анулацията на хиляди полети. Особено тежка е обстановката за American Airlines - най-големият авиопревозвач в страната, който употребява аеропорта в Маями като съществена база. Тя не може да възвърне полетите си, до момента в който летището не бъде изчистено от бурята.

Летището във Форд Лодърдейл, което също бе затворено, би трябвало да възобнови работа в ранните часове на вторник.

Много други аеропорти в региона обаче към момента са затворени. Летището в Тампа е понесло " минимални вреди ", въпреки че поради урагана поривите напразно са достигнали 106 км/ч. То също би трябвало да проработи още веднъж във вторник.

Все още не е ясна цената на вредите за летищата и понесените загуби от самолетните компании. United Airlines пресметна, че ураганът Харви, който удари Хюстън и крайбрежието на Тексас предишния месец, е довел до половината от спада на приходите й за третото тримесечие.

Авиокомпаниите могат да смекчат част от удара, като реорганизират самолетите си на други места, с цел да запазят продуктивността им, само че натоварването на забележителна част от работната мощ във Флорида също има своята цена.

В взаимозависимост от темповете на възобновяване, друго негативно влияние е намаляването на пътуванията до и от Флорида, която е съществена туристическа и бизнес дестинация.

Авиокомпаниите към този момент заплащат по-висока цена за гориво след Харви, който доста намали потенциала на рафинериите в Хюстън. След урагана цената на петрола се е нараснала с към 4% и " може да остане висока, откакто ураганът Ирма удари Южна Флорида ", се споделя в отчет на компанията за финансови услуги Cowen & Co.

Всякакви вреди, нанесени на летищната инфраструктура като радари, контролни кули, системи за кацане и осветяване, евентуално ще бъдат ремонтирани, като разноските ще заплати Федералната работа по авиация на Съединени американски щати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР