Ураганът Ирма помете островите Търкс и Кейкос, опустошавайки Карибите и

...
Ураганът Ирма помете островите Търкс и Кейкос, опустошавайки Карибите и
Коментари Харесай

Ураганът Ирма опустоши 2 острова и уби 14 души

Ураганът Ирма опустоши островите Търкс и Кейкос, опустошавайки Карибите и убивайки минимум 14 души по пътя си, предават международните организации.

Бурните ветрове и суровите талази удариха отвъдморските английски територии, които за първи път претърпяват вихър пета категория.

На архипелага живеят към 35 000 души.

Покривите на къщи на островите са отнесени, улиците са наводнени, стълбове са съборени. Жителите на по-ниските региони са евакуирани и изпратени в приюти. Най-високата точка на островите е едвам 50 метра.

Разрушения и наводнения има в Република Хаити, която към момента се възвръща от опустошителното земетресение през 2010 година.

Евакуацията на щата Флорида продължава. Очаква се Ирма да доближи американските крайбрежия в неделя.

Поривите на вятър отслабнаха от 295 на 270 км/ч.

Приблизително милион и 200 хиляди души бяха наранени от "Ирма ". Броят им може да нарасне на 26 милиона, предвижда "Червеният кръст ". Има опасения от бързо разпространяване на болести там, където питейната вода към този момент е негодна за пиянство и няма достъп до медицински услуги. Това също е причина за нарастване на жертвите.

Накъде отива "Ирма "?

Очаква се след Търкс и Кейкос ураганът да се придвижи към Бахамите, след което да удари Куба и да доближи Съединени американски щати.

На фона на плануваните пагубни последствия петимата живи някогашни президенти на Съединени американски щати се сплотиха в самодейност за набиране на средства за възобновяване на щатите Тексас и Луизиана, които пострадаха от урагана Харви, и за Флорида, която се готви за Ирма.

Зад самодейността стоят Барак Обама, Джордж Буш - наследник, Бил Клинтън, Джордж Буш - татко и Джими Картър.

Специална сметка е отворена посредством фондацията на Президентската библиотека на Джордж Буш - татко за събиране и бързо разпределение на даренията. Организаторите увериха, че дарените суми ще бъдат напълно ориентирани за потърпевшите от ураганите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР