Ураганът Ирма достигна в неделя Флорида, предизвиквайки евакуацията на над

...
Ураганът Ирма достигна в неделя Флорида, предизвиквайки евакуацията на над
Коментари Харесай

Ураганът "Ирма" унищожи и туристическия сезон в Карибите

Ураганът " Ирма " доближи в неделя Флорида, предизвиквайки евакуацията на над 6 милиона души в американския щат и прогнози за вреди от десетки милиарди долари. Преди това той прегази с ветрове от 300 км/ч няколко карибски страни, като известията от Барбуда са за унищожени тук-там до 95% от постройките, а вредите по предварителни оценки наблигават 100 милиона $. В региона чакат " Хосе " - идващият вихър от 4 категория, поради който разчистването и възобновяване стопираха. След него всичко стартира изначало.

Всичко това значи освен злополучие за хората, само че и че главният им източник на приходи - туристическата промишленост за милиарди долари - е на колене малко преди началото на зимния сезон и ще се съвзема месеци наред. Хотели, заведения за хранене, летища, пристанища за круизни кораби, електроснабдителни мрежи и мобилни връзки, както и съществена инфраструктура са развалени тук-там като Сен Мартен и Барбуда, а занапред ще се схваща какво е ситуацията в Куба или Флорида.

Зимният сезот е унищожен

Джак Ричардс, президент на американския туроператор Pleasant Holidays, споделя пред " Ройтерс ", че нормализирането може да стартира едвам при започване на 2018г., а това значи загуби за бизнеса в размер на милиарди долари. Най-натовареният сезон за Карибите е от средата на декември до Великден, когато американци, канадци и европейци бягат от снега и студа към слънцето е тюркоазено сините води на островите.

" Може ли да възстановм инфраструктурата в точния момент? В тези страни просто не остана какво да се възвръща. Щетите са големи ", добавя той. " Всеки по-сериозен проблем за туристическата промишленост е удар по живота ни ", споделя Хю Райли, представител на Карибската туристическа организация (CTO).

Преди " Ирма " Световният съвет за пътешестване и туризъм (WTTC) предвижда,че над 26 милиона туристи от целия свят ще посетят Карибите през тази година. Миналата година гостите оставиха тук 31 милиарда $ и се очакваше през 2017г. растежът да е с 5.3%. От WTTC пресметнаха още, че общият резултат за Брутният вътрешен продукт на региона през 2016г. е 56 милиарда $.

В петък следобяд Департамента за туризъм на Американските Вирджински острови прикани посетителите да не се насочат към Сейнт Томас, където ураганът лиши живота на четирима и летището е затворено за постоянни и чартърни полети. Елитният хотел Windward Passage над залива на Сейнт Томас възнамерява да остане затворен в идващите 6 месеца.

Пожарникари почистваха дни наред пясъка, насъбран от бурята на летището на холандската територия Синт Мартин, поради което съвсем 3000 туристи бяха блокирани. " Туризмът е стопанската система тук. Това е прехраната на ни ", разяснява Роландо Бризон, шеф за туризма на Синт Мартин.

Туроператори, компании за круизни пътувания и самолетни компании пробват да овладеят рецесията с блокирани туристи и отсрочени почивки. През уикенда бяха анулирани круизни плавания към региона на Royal Caribbean Cruises, Carnival Cruise Lines и Norwegian Cruise Line, а към този момент намиращи се в Карибите техни кораби трансформираха маршрутите си, с цел да избегнат ураганите.

Европейският туроператор TUI изтегля клиенти от крайбрежнитеа региони на Флорида във вътрешността в сушата в Орландо, а туристи в Куба бяха събрани в убежища. Германската DER Touristik транспорти в петък идващите с круизни кораби в Маями непосредствено към леговище, след коато корабите ще се отдръпват в намерено море преди идването на " Ирма ".

 Ураганът
© Reuters

В очакване на " Хосе "

По места, където мина ураганът, хиляди хора, нуждаещи се от помощ, са оставени сами на себе си, тъй като филантропичните интервенции са прекъснати поради приближаването на " Хосе ". Това освен отсрочва с няколко дни разчистването и доставките, само че и разкриването на цялостната картина на бедствието, в това число броя на починалите.

" От 10 години работя в Карибите и за пръв път попадам в сходна обстановка. Имаме опустошения след вихър от пета категория и таман започнахме помощните интервенции се задава различен вихър ", разяснява Рафаел Амоар, координатор на Френския Червен кръст. На островите Сен Мартен и Сен Бартелеми има блокирани хиляди хора, нуждаещи се от вода, храна и ток, а на доста места пътищата би трябвало да се разчистят от повалените дървета.
В Куба " Ирма " мина непосредствено над две от северните провинции, в които повече от 50 хотела и курорта носят забележителна част от приходите от валута, от която се нуждаят комунистическите управляващи. Все още няма публични изказвания за вредите, в това число за земеделието, само че в случай че те са обилни, бремето за стопанската система ще е съществено.

 Ураганът
© Reuters

Загуби за 200 милиарда $

" Ирма " аргументи опустошения по карибските острови за най-малко 10 милиарда $ преди да наближи континенталната част на Съединени американски щати. Според компанията Enki Research ураганът е кадърен да провокира съществени вреди в просторен регион по крайбрежията на Мексиканския залив. Това е " призрачен сън за застрахователите ", споделя Чък Уотсън от компанията пред организация " Блумбърг ". Изчисленията на основаната в Савана, щата Джорджия компания, демонстрират, че единствено във Флорида предстоящите провали елементарно може да надвишават 135 милиарда $, а с останалите загуби за стопанската система - 200 милиарда $. Според CoreLogic ветровете на " Ирма " може да повредят 8.5 милиона парцела във Флорида.

Това би направило урагана стопански по-разрушителен от " Катрина ". След като през 2005г. този вихър потопи Ню Орлийнс, вредите доближиха 160 милиарда $. Най-голямата енергийна компания Florida Power & Light Co. предизвести, че към 9 милиона от 20.6 милиона поданици на щата може да останат без ток. Очаква се стесняване потреблението на природен газ и провали по реколтата за 1.2 милиарда $. " Някои затрахователни компании ще рухнат ", предизвестява Чък Уотсън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР