Ураганът Джулия утихна, но проливните дъждове в Гватемала и Ел

...
Ураганът Джулия утихна, но проливните дъждове в Гватемала и Ел
Коментари Харесай

Най-малко 28 души загинаха от урагана Джулия в Централна Америка

Ураганът " Джулия " утихна, само че проливните дъждове в Гватемала и Ел Салвадор не престават. Стихията към този момент опустоши Никарагуа , предава Associated Press.

Съобщава се за минимум 28 души, станали директни или косвени жертви на бурята . Агенцията за попречване на бедствия на Гватемала заяви, че петима души са починали, откакто рид се е срутил върху къщата им в провинция Алта Верапас. А в провинция Уеуетенанго, покрай Мексико, починаха девет души, в това число боец, станал жертва по време на избавителни работи.

Властите в Ел Салвадор оповестиха, че петима бойци от салвадорската войска са починали след сриване на стена в къща, където са потърсили леговище в град Комасагуа, където стотици служители на реда и бойци организират акции против бандите. Още един боец е ранен.

Други двама души починаха в град Гуатахиагуа в източен Ел Салвадор, откакто проливни дъждове предизвикаха сриване на стена на дома им. Друг мъж в Ел Салвадор беше отвеян от течение, а един човек почина, ударен от дърво.

Реките излязоха от коритата си и Ел Салвадор разгласи изключително състояние и отвори 80 убежища за останалите без заслон или такива, чийто домове са застрашени от свлачища.

В прилежащ Хондурас 22-годишна жена почина, отнесена от течение, а трима души починаха, когато лодката им се изпълни с вода и се прекатурна в Северен Хондурас. Мъж в Никарагуа беше погубен от падащо дърво.

" Джулия " удари централното карибско крайбрежие на Никарагуа рано в неделя като вихър с оптимални непрекъснати ветрове от 140 км/ч и мина през планинския терен на страната, навлизайки в Тихия океан късно денем като тропическа стихия. До понеделник " Джулия " доближи вътрешността на Гватемала и ветровете бяха намалели до 45 км/ч.

Националният център за ураганите на Съединени американски щати сподели, че " окото " на Джулия е било на към 125 километра западно-северозападно от град Гватемала и се е движило на запад-северозапад с 24 км/ч.

Центърът сподели, че са вероятни наводнения и кални свлачища в Централна Америка и Южно Мексико до вторник, като се чака бурята да донесе до 380 литра на квадратен метър дъжд в изолирани региони.

В Гватемала двама души са в неопределеност и други двама бяха приети в болница, а към 1300 души трябваше да изоставен домовете си заради наводнения.

Очаква се " Джулия " да се разсее по-късно в понеделник, до момента в който минава по крайбрежието на Гватемала.

Националната организация за бедствия на Колумбия заяви в неделя, че бурята " Джулия " е отнесла покривите на няколко къщи и е съборила дървета, до момента в който е блъснала остров Сан Андрес източно от Никарагуа. Няма известия за починали.

Проливните превалявания постановиха евакуация на хора в Панама, Хондурас и Коста Рика, където някои автомагистрали бяха затворени заради пороите.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР