Управляващият в Северна Македония Социалдемократически съюз (СДСМ) избра Димитър Ковачевски

...
Управляващият в Северна Македония Социалдемократически съюз (СДСМ) избра Димитър Ковачевски
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски се приближи към премиерския пост в Северна Македония

Управляващият в Северна Македония Социалдемократически съюз (СДСМ) избра Димитър Ковачевски за собствен нов водач в неделя, като по този метод проправи пътя му към поемането на премиерския пост от Зоран Заев, написа Politico.

47-годишният Ковачевски, икономист и сегашен заместник-министър на финансите, победи двама други претенденти за поста. Той беше считан за любимец и на самия Заев.

Настоящият премиер обяви желанието си да се отдръпна в края на октомври и като министър-председател, и като водач на СДСМ, откакто партията му претърпя проваляне на локалните избори. По-късно обаче той сподели, че ще остане на премиерския пост, до момента в който не се стабилизира политическата обстановка в страната. Също по този начин успя да избегне избор на съмнение в парламента и даже укрепи болшинството на партията си в залата, като добави нов съдружен сътрудник.

Според държавни чиновници Зоран Заев няма да напусне поста си до януари. Той желае да се опита още един път да разреши спора с България за езика в Северна Македония, който съгласно София не е обособен език, а районен вид на българския - дебат, който блокира кандидатурата на Скопие за участие в Европейски Съюз, напомня Politico.

Заев продължава да се надява, че през идващите няколко седмици може да бъде реализиран пробив, тъй че договарянията за присъединение към блока да стартират.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР