Управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева изведе инфлацията

...
Управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева изведе инфлацията
Коментари Харесай

Дългът и инфлацията тревожат Кристалина Георгиева

Управляващият шеф на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева изведе инфлацията и дълга като мотиви за терзания. Коментирайки вероятностите пред международната стопанска система през тази година, Георгиева посочи, че инфлацията в много страни и изключително в Съединени американски щати е проблем. 

" Тя се дължи на несъответствията сред търсенето и предлагането, на натиска от измененията на пазара на труда и на разтърсванията, подбудени от климата, които се отразиха на цените на храните и на селскостопанската продуктивност на много места. Сега инфлацията може да бъде овладяна и централните банки знаят по какъв начин да  направят това, само че има два казуса. Първият е деликатното балансиране сред Федералния запас и другите централни банки, които са подложени на напън да се борят с инфлацията и да поддържат възобновяване. Вторият проблем са страничните резултати върху разрастващите се пазари, които могат да прибавят масло в огъня на дивергенцията ", уточни шефът на МВФ.

По отношение на дълга Кристалина Георгиева регистрира, че по време на пандемията той набъбна фрапантно.

" От Втората международна война насам в никакъв случай не сме виждали подобен растеж на задълженията. Ако вземем обществения и частния дълг с общ размер, който се равнява на 256 % от Брутният вътрешен продукт. Дългът е изключително тежък за страните с по-слаби фундаментални индикатори на стопанските системи и по-високи равнища на задлъжнялост. Това се отнася в изключително огромна степен за страните с ниски приходи, само че в случай че предходната година щяхте ме чуете да приказвам за страните с ниски приходи, тази година към този момент има и разрастващи се пазари, които също биха попаднали в тази категория. Сега, като съберем всичко това, би трябвало да признаем, че това е година, в която възобновяване евентуално ще продължи, само че против по-силен срещуположен вятър “, изясни тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР