Управляващите в Полша партии от проевропейската коалиция излязоха начело на

...
Управляващите в Полша партии от проевропейската коалиция излязоха начело на
Коментари Харесай

Проевропейските политици в Полша преминаха успешно теста на местните избори

Управляващите в Полша партии от проевропейската коалиция излязоха отпред на локалните избори в неделя, обсъждани като първи тест след забележителната победа на групата на парламентарните избори предходната година, сочат екзитполовете.


Дясната партия " Право и правдивост " (ПиС), която управляваше в продължение на години, преди да загуби властта в интерес на проевропейския алианс на министър-председателя Доналд Туск, завоюва най-вече гласове за една партия - 33,7 %, съгласно института IPSOS.

Центристката Гражданска коалиция (КО) на Туск получи 31,9 %, а нейните съдружници - християндемократическото придвижване " Трети път " и Левите - надлежно 13,5 % и 6,8 %.

Крайнодясната партия Конфедерация - единственият евентуален съдружник на PiS - завоюва 7,5 %.

Туск отпразнува следващата победа на проевропейския алианс след парламентарните избори на 15 октомври, които го върнаха на власт. " 15 октомври пристигна още веднъж през април ", сподели той.

Гласоподавателите в 38-милионната страна - членка на Европейски Съюз и НАТО, избираха кметове и членове на локалните и районните управляващи всред близо 200 000 претенденти.

Гражданската коалиция реализира безапелационни победи в конкуренцията за кметския пост в столицата Варшава и в пристанищния град Гданск - двете съществени замъци на обединението.

Съюзникът на Туск Рафал Тшасковски, който завоюва нов мандат като кмет на Варшава, съобщи, че резултатите са " още една стъпка по пътя към това популистите, представлявани от ПиС, в никакъв случай да не се върнат на власт ".


Все отново водачът на PiS Ярослав Качински се зарадва, че неговото придвижване остава най-голямата партия в страната.

" Слуховете за моята гибел са мощно пресилени ", сподели той, като заимства известната имитация от писателя Марк Твен.

Полската изборна комисия съобщи, че чака да оповести окончателните резултати на 10 април.

Предизборната акция беше съсредоточена най-вече върху локални въпроси, като превоза, жилищното настаняване и укрепването на локалните и районните управляващи след години на концентрация, прокарвана от PiS.

Кампанията беше белязана от манифестации на аграрни производители - в символ на митинг против екологичните разпореждания на Европейския съюз и вноса на на ниска цена зърно от Украйна - финансови кавги, свързани с предходното държавно управление, и раздор в ръководещата коалиция поради предложенията за либерализиране на закона за абортите.

Както се очакваше, изборната интензивност изостана от рекордните 74,4% на парламентарните избори предходната година, които издигнаха на власт водената от Туск коалиция.

Според екзитпол на Ipsos изборната интензивност е била 51,5 %, като за разлика от общите избори младите гласоподаватели не са били изключително склонни да вземат участие в локалния избор./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР