Управляващите в Испания социалисти на премиера Педро Санчес печелят най-много

...
Управляващите в Испания социалисти на премиера Педро Санчес печелят най-много
Коментари Харесай

Изборите в Каталуния: Управляващите в Испания социалисти на Санчес печелят най-много гласове

Управляващите в Испания социалисти на премиера Педро Санчес печелят най-вече гласове на извършените в неделя избори в Каталуния. Така те нанесоха сериозен удар на траялото повече от десетилетие сепаратистко ръководство в самостоятелната област.

Трите сепаратистки партии получават едвам 59 мандата в 135-местния районен парламент, на фона на 74 до момента. Социалистите печелят 42 места, само че ще имат потребност от съдружни сътрудници, с цел да създадат държавно управление.
За безусловно болшинство са нужни 68 депутати

Каталуния, която е един от икономическите мотори на Испания, се опита да се отдели през 2017 година, когато отпред на районното държавно управление беше Карлес Пучдемон.

Привържениците на независимостта ръководят в Каталуния от едно десетилетие и изборите бяха считани за опция за живеещия в заточение техен водач Карлес Пучдемон, който бе отпред на опита за обособяване на самостоятелната област от Испания през 2017 година

Партията " Жунтс пер Каталуня " ( " Заедно за Каталуния " ) на Карлес Пучдемон печели 35 места, като въпреки всичко усилва наличието си с трима депутати. За сметка на това обаче другата огромна сепаратистка групировка - Републиканската левица на Каталуния на настоящия районен министър председател Пере Арагонес, понася тежка загуба и ще има единствено 20 депутати - с 13 по-малко. Малката крайнолява партия Кандидатура на националното единение се сгромолясва с едвам 4 места, против 9 до момента.

Най-правдоподобната догадка за основаване на коалиция съгласно анализатори би била съюз със радикалната левица, с която Санчес ръководи на национално ниво, само че и с Републиканската левица на Каталуния, която следователно би поставила завършек на единството на сепаратисткия блок, отбелязва Агенция Франс Прес.

Изборите обаче по този начин или другояче са триумф за испанския министър председател социалист, който искаше да покаже, че Каталуния се е отказала от своя блян към самостоятелност, на фона на обвиняванията на десницата, че е предал страната, с цел да ръководи с поддръжката на каталунски сепаратисти.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР